Znáte strouhanku panko? Na sociálních sítích je teď hitem

Panko, strouhanka panko, řízek, maso, jídlo

Znáte strouhanku panko? Na sociálních sítích je teď velkým hitem. Připravte si křupavé maso s menším množstvím tuku. Objevte alternativu ke klasické strouhance – panko, takové malé japonské tajemství, které zvýrazní chuť vašich pokrmů.

Obalovaná masa miluje spousta lidí. Křupavý obal, do kterého se balí maso, ryby nebo zelenina, znamená skvělý zážitek co do chuti i textury. Jenže klasická strouhanka má své nevýhody – při smažení nasákne hodně tuku, což se negativně podepisuje jak na kalorické hodnotě, tak na zdravotní stránce jídla. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak tuhle nevýhodu obejít a připravit si zdravější variantu. Jak na to?

Co je panko?

K oblíbeným jídlům, jako jsou třeba vepřové řízky nebo kuřecí nugetky, se klasická strouhanka hodí skvěle. Její chuť a křupavost jsou nedílnou součástí mnoha jídel. Má ale jednu nevýhodu – při smažení snadno nasákne tuk, což může negativně ovlivnit zdraví i postavu.

Smaženy řízek Znáte strouhanku panko? Na sociálních sítích

Foto: Pixabay

Existuje však alternativa, která nabízí stejně křupavý a chutný obal, ale s menším množstvím tuku. Tou je panko – japonská obdoba klasické strouhanky. Čím se liší? Jeho struktura je hrubší a připomíná vločky. Díky tomu při smažení nasákne méně tuku. To nejen snižuje kalorickou hodnotu jídla, ale také dovolí vyniknout chuti samotných surovin.

Jednoduché použití

Výhod panka je víc. Nejenže omezuje vstřebávání tuku, ale také podtrhuje chuť a texturu jídla. Panko koupíte běžně v obchodě, ale zvládnete si ho i vyrobit doma. Stačí vzít starší, ale ne úplně suchý chléb, nakrájet ho na menší kousky a rozmixovat na větší hoblinky. Ty pak rozprostřete na plech s pečicím papírem, lehce přitlačte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Hotové panko pak můžete použít na obalování různých pokrmů.

Zkrátka a dobře – pokud chcete vařit o něco zdravěji, změna obalovací směsi je krok správným směrem. Zvýrazníte chuť jídla a zároveň si pochutnáte s čistějším svědomím.

 

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/panko-bread-crumbs-nutrition, https://copykat.com/panko-bread-crumbs-recipe/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.