Albánie jako turistická perla Evropy? Není to tak slavné, jak to na první pohled vypadá

Albánie, výlet, dovolená, turistika, zkušenost

Albánie jako turistická perla Evropy? Není to tak slavné, jak to na první pohled vypadá. Hledáte dovolenou, kde nebudete zakopávat o davy turistů, neutratíte majlant a přesto se budete cítit jako v ráji? Pokud ano, pak vám budou všechny možné cestovatelské weby jednoznačně doporučovat Albánii.

Albánie? To jako fakt?

Ještě před několika lety byste si Albánii možná spojovali spíš s drsnými historkami z divokého Balkánu. Ale ty časy jsou pryč! Co to znamená pro vás? Když odejde mafie, mělo by po ní zbýt místo, které je ještě relativně panenské, bez přelidněných pláží a přemrštěných cen. A hlavně – autentické. Ale není to tak…

Levná jako brambory v sezóně

Pojďme si říct na rovinu – jestli vás od dovolené odrazují astronomické ceny, tak v Albánii budete pěkně v klidu. Tady totiž ještě platí, že si královsky užijete i s rozumným rozpočtem. Není to už, co to bývalo, ale pořád to jde.

Albánie jako turistická perla Evropy

Foto: Pixabay

Říká se, že v Albánii se dá najíst za hubičku. A to je pravda – ale musíte vědět kde. Pokud vyrazíte do místní pekárny, za pár drobných si pochutnáte na úžasných burecích, čerstvém chlebu nebo sladkých specialitách, které vás velmi příjemně překvapí svou chutí. Ale zkuste si sednout do restaurace v turisticky oblíbeném letovisku – a hned zjistíte, že to s tou levností není tak horké. Ba naopak. To i v Řecku se leckde najíte levněji.

Číšníci? No, jak to říct… Pokud jste zvyklí na rychlou a příjemnou obsluhu, tady budete mít občas pocit, že jste číšníka vyrušili u odpoledního šlofíka (tedy ne že by to u nás občas nebylo taky tak, ale v Albánii jsme takových „vyrušených“ potkávali mnohem více). Servis bývá pomalý, někdy až otrávený, porce nejsou největší a ceny se v lepších restauracích šplhají klidně i přes 400 Kč za jídlo, které byste v Česku dostali za míň. Ale jo, dá se najíst i za stovku. Občas. Mimo hlavní turistická místa. Pokud vám jde vážně hlavně o cenu, vyplatí se vyrazit do míst, kam chodí hlavně místní.

Někdy jsou gastrozážitky i fajn

  • Na druhou stranu, když už se vám povede trefit na dobrou hospodu, může to být zážitek. Například rakii – místní pálenku – vám v některých restauracích donesou jako pozornost podniku. A pokud jim dáte najevo, že vám chutná, tak klidně přihodí další rundu (ano, to se nám vážně stalo). Dokonce jsme jednou dostali teplou rakii s medem a skořicí a byla to pecka! Ale že by vás někdo jen tak na ulici pozval na panáka, jak se o tom zmiňují různé cestovatelské weby? Na to zapomeňte. Místní mají dost starostí sami se sebou. My jsme takové štěstí rozhodně neměli – ale možná má někdo jinou zkušenost.
  • A co rozhodně musíte ochutnat, když se sem i přes tohle varování vydáte?
  • Tavë kosi – jehněčí pečené v jogurtu. Zní to zvláštně, ale chutná famózně!
  • Patëllxhanët mbushur – plněné lilky, které si zamilujete.
  • Burek – listové těsto plněné tvarohem, masem nebo špenátem.
  • Trilece – dezert tak neskutečně dobrý, že by si zasloužil vlastní festival. Hmm, to zní jako podnikatelský plán, asi se na to vrhnu…

 

Zdroj: vlastní zkušenost

https://www.klik.cz/blog/albanie-je-skryty-poklad-evropy/

https://www.ternotour.cz/destinace/zkusenosti-s-dovolenou-v-albanii-jake-jsou-vase/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.