Dorazili jsme z lesa. Smažené řízky z bedel stály za to
Hub je nyní v lese spousta a letošní sezona nepochybně kulminuje. Proto se vyplatí vzít si košík a vyrazit na procházku. My jsme tak učinili a odměnou nám byla spousta krásných a zdravých hub. V košíku si našly své místo pochopitelně i bedly. Připravit si je totiž v trojobalu rozhodně stojí za to. Obalování bedel není nijak náročné a zvládne ho každý trochu zručný člověk. My se s vámi o recept podělíme v následujících řádcích a prozradíme i jeden malý trik týkající se bedel.
Kvalitní bedly jako základ
V první řadě pochopitelně hlavně bedly. Ideální jsou rozvité plodnice, nicméně volit je možné i ty, které se ještě nerozvily. U bedel je třeba dát pozor jen na to, aby nebyly staré. Poznáme to podle krabatých lupenů nevzhlednější spíše špinavé barvy. Kvalitní bedly se vyznačují sytě bílými lupeny.
Bedla vysoká: Foto Radek Štěpán
Úroda bedel: Foto Radek Štěpán
K obalování bedel je třeba několik ingrediencí
Samozřejmě, nejde vůbec o nic složitého. Ostatně klasické vepřové či kuřecí řízky nevyžadují také žádné velké kulinářské umění a znalosti. Co všechno jsme k obalování bedel potřebovali? Konkrétně se jednalo o tyto ingredience:
- bedly,
- strouhanku,
- mouku,
- vejce,
- sůl,
- olej na smažení.
Obalování bedel krok za krokem
Vůbec nic složitého. Nejprve jsme si přichystali tři hlubší talíře. Do jednoho jsme nasypali mouku, do druhého strouhanku a ve třetím se nacházelo rozklenuté a lehce vyšlehané vejce, které jsme si osolili. Bedly šly nejprve do mouky, následně do vejce a nakonec do strouhanky, která na nich ulpěla. Postup lze opakovat i dvakrát, aby byl obal silný a kompaktní.
Bedly v trojobalu: Foto Radek Štěpán
Smažení řízků z bedel
Pánev je nutné pořádně rozehřát a následně do ní nalít olej. Lze pochopitelně volit i sádlo. Záleží na tom, jak jste zvyklí řízky smažit. Po obou stranách by se měly smažit dozlatova. Nakonec se řízky z bedel vytáhnou a dají se na papírovou kuchyňskou roli. Tady jsme je dokonale osušili, abychom je zbavili přebytečného oleje. Pak už se mohlo servírovat, pochoutka byla na světě a odměnila nás za naše toulky po lesích.
Tip: Nasbírali jste bedly, které ještě nemají rozvitý klobouk? Nechte je tření ve vodě přes noc a ráno se ho dočkáte!
Zdroje info: Autor, https://www.nasezahrada.com/jednoduchy-trik-na-rozvinuti-klobouku-bedly-a-zpusoby-jeji-upravy/
Smažení řízků z bedel: Náhledové foto Radek Štěpán
Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.