Dorazili jsme z lesa. Smažené řízky z bedel stály za to

Řízky z bedel

Hub je nyní v lese spousta a letošní sezona nepochybně kulminuje. Proto se vyplatí vzít si košík a vyrazit na procházku. My jsme tak učinili a odměnou nám byla spousta krásných a zdravých hub. V košíku si našly své místo pochopitelně i bedly. Připravit si je totiž v trojobalu rozhodně stojí za to. Obalování bedel není nijak náročné a zvládne ho každý trochu zručný člověk. My se s vámi o recept podělíme v následujících řádcích a prozradíme i jeden malý trik týkající se bedel.

Kvalitní bedly jako základ

V první řadě pochopitelně hlavně bedly. Ideální jsou rozvité plodnice, nicméně volit je možné i ty, které se ještě nerozvily. U bedel je třeba dát pozor jen na to, aby nebyly staré. Poznáme to podle krabatých lupenů nevzhlednější spíše špinavé barvy. Kvalitní bedly se vyznačují sytě bílými lupeny.

Bedla vysoká

Bedla vysoká: Foto Radek Štěpán 

Úroda bedelÚroda bedel: Foto Radek Štěpán 

K obalování bedel je třeba několik ingrediencí

Samozřejmě, nejde vůbec o nic složitého. Ostatně klasické vepřové či kuřecí řízky nevyžadují také žádné velké kulinářské umění a znalosti. Co všechno jsme k obalování bedel potřebovali? Konkrétně se jednalo o tyto ingredience:

  • bedly,
  • strouhanku,
  • mouku,
  • vejce,
  • sůl,
  • olej na smažení.

Obalování bedel krok za krokem

Vůbec nic složitého. Nejprve jsme si přichystali tři hlubší talíře. Do jednoho jsme nasypali mouku, do druhého strouhanku a ve třetím se nacházelo rozklenuté a lehce vyšlehané vejce, které jsme si osolili. Bedly šly nejprve do mouky, následně do vejce a nakonec do strouhanky, která na nich ulpěla. Postup lze opakovat i dvakrát, aby byl obal silný a kompaktní.

Bedly v trojobaluBedly v trojobalu: Foto Radek Štěpán 

Smažení řízků z bedel

Pánev je nutné pořádně rozehřát a následně do ní nalít olej. Lze pochopitelně volit i sádlo. Záleží na tom, jak jste zvyklí řízky smažit. Po obou stranách by se měly smažit dozlatova. Nakonec se řízky z bedel vytáhnou a dají se na papírovou kuchyňskou roli. Tady jsme je dokonale osušili, abychom je zbavili přebytečného oleje. Pak už se mohlo servírovat, pochoutka byla na světě a odměnila nás za naše toulky po lesích.

Tip: Nasbírali jste bedly, které ještě nemají rozvitý klobouk? Nechte je tření ve vodě přes noc a ráno se ho dočkáte!

Zdroje info: Autor, https://www.nasezahrada.com/jednoduchy-trik-na-rozvinuti-klobouku-bedly-a-zpusoby-jeji-upravy/

Smažení řízků z bedel: Náhledové foto Radek Štěpán 

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.