A zase jde o peníze: V Itálii podávají mnohé restaurace svým zákazníkům místo olivového oleje nechutnou náhražku. Jak to poznat?

O peníze jde v dnešní době snad na všech frontách. Ovšem leckde je tento trend patrnější mnohem více než jinde. Dokonalým příkladem jsou například různá turistická střediska.

Ta se totiž snaží často zákazníky klamat na úkor kvality. Koneckonců – jde jim právě a jen o ten aktuální zisk, a ne o to, aby si zákazníky udržela dlouhodobě. Různých „průšvihů“ tak lze v této oblasti najít opravdu docela dost. K jídelníčkům se skrytými cenami jídel a různým přirážkám na všechno možné se teď v Itálii přidala novinka – falšování olivového oleje.

Ze semen a pěkně nechutný

Z čeho se vyrábí olivový olej vám asi připomínat příliš nemusíte. Ovšem co kdybyste místo něj dostali olej vyrobený z nějakých no-name semen, který by se pro lepší barvu míchal s chlorofylem? A co tahle trocha jemnější chuti díky betakarotenu? Už se vám sbíhají sliny? Pokud ne, vůbec se vám nedivíme. Přesto přesně takovouhle laskominu můžete dostat na talíř.

Foto: Pixabay

Kontrolu provedli samotní Italové, ke kterým se dostalo hlášení o jistých podivnostech na jídelních stolech (běžně tu totiž dostanete olivový olej v lahvičce společně s pepřem a solí, abyste si mohli jídlo podle chuti doladit). A hned padesát restaurací neváhalo nalít do těchto lahviček právě výše zmíněnou neidentifikovanou tekutinu.

Jak poznat náhražku od pravého olivového oleje

A jak zjistit, zda jste také nenaletěli? Především byste měli mít alespoň maličko nachutnáno. Pamatujte si, že olivový olej nikdy není bez chuti. Může být trochu hořký, do sladka či dokonce pikantní, ale vždycky bude nějak chutnat.

Bohužel pokud na to ovšem půjde restauratér jen trochu chytře a smíchá tuhle náhražku s pravým „oliváčem“, nemusíte na první ochutnání vůbec nic poznat. V takovém případě bohužel pomůže jen laboratorní rozbor.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/olivovy-olej-restaurace-kontroly-ceny-uroda-evropa-italie.A240115_115803_eko-zahranicni_jla,%20https://www.prahanadlani.cz/clanek-zprava/1100524-restaurace-v-italii-klamou-zakazniky-misto-olivoveho-oleje-podavaji-nahrazku.html%20

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.