Jak vypadá vánoční večeře u Italů?

Panettone

V Itálii vám nikdo neřekne, co je hlavním a typickým jídlem na Vánoce. Liší se to totiž region od regionu. A navíc jídlo na Vánoce, to není jen jeden pokrm. Večeře se skládá z mnoha jídel a chodů. Přesto však lze tvrdit, že právě italská štědrovečerní tabule je jedna z nejpestřejších na světě. Pojďme se podívat, co vám na Vánoce Italové udělají.

Milánské panettone

Jde o věc, jež je asi jako jediné jídlo, společná pro celou Itálii napříč regiony. Jde o slavný sladký chleba, který je dochucen kandovaným ovocem. Do současného stavu jej uvedl milánský pekař Angelo Motta, který dopracoval recept do dnešní podoby. Samotný chléb se konzumuje na mnoho způsobů. Buď se jí samotný, nebo s ovocem. Dále však můžete narazit na místa, kde jej jedí s mascarpone, případně jej zapékají v troubě. Někdo jej jen pokape pomerančovým likérem, jiní zas k němu podávají čokoládu.

Parmazánové nudle nebo treska

Když se podíváme blíže do střední Itálie, konkrétně do kraje Marche a okolí, narazíte na slepičí vývar se zvláštními nudlemi passatelli. Ty se připravují ze strouhanky, dále přidáním vajec a parmazánu. Tyto parmazánové nudle se pak jen ochutí solí, muškátovým ořechem a kůrou z citrusu. V tomto kraji je také oblíbené vánoční jídlo sušená a nasolená treska. Říká se jí baccala a připravuje se i v jiných částech Itálie. Například v Basilicatě se podává se sušenými paprikami nebo se strouhankou a česnekem s petrželkou a oreganem. V Benátsku se zas podává jen s polentou a rajčatovou omáčkou.

Špagety nesmí chybět

No a co by to bylo za italské Vánoce, kdyby chyběly špagety. Například v Římě patří mezi oblíbené vánoční varianty špagety, třeba ty s ančovičkami. V Neapoli se zase připravuje s malými srdcovými mušlemi. Jih Itálie si zase nepředstaví vánoční večeři bez špaget se strouhankou, chilli a česnekem.