Japonsko všemi smysly – naučte se, jak na křupavou tempuru se vším všudy (i když původně pochází úplně odjinud)

Jak na křupavou tempuru : Slovem tempura se označuje jak křupavé těstíčko, tak pokrm samotný. Tempuru přivedli k dokonalosti Japonci, původ má však v Evropě a to konkrétně v Portugalsku. Zde se do tohoto křupavého nadýchaného těstíčka namáčely kousky zeleniny v postních dnech.

Co je tempura?

Připravit tempuru je velmi jednoduché. Ta základní se skládá jen z mouky a vody, pro větší nadýchanost se někdy přidává vejce nebo prášek do pečiva či jedlá soda. Mouka může být pšeničná hladká, rýžová nebo kombinace obou, případně s přídavkem škrobu. Těsto se před smažením většinou nijak nedochucuje, ani solí.

Tajemství křupavosti

  1. Voda na přípravu tempury musí být ledová, předem ji proto zchlaďte kousky ledu. Případně těstíčko ještě krátce vychlaďte v lednici.
  1. Těsto jen krátce zamíchejte, dlouhé míchání by uvolnilo lepek a těstíčko by bylo spíše gumové. Drobné hrudky mouky jsou žádoucí.
  1. Olej na smažení hodně rozpalte (175-180 °C), při málo rozpáleném by nasákly hodně tuku a nebyly by tak křupavé. Z toho důvodu nakrájejte suroviny na malé kousky, aby se při rychlém smažení stihly propéct. Použít můžete jakýkoli olej vhodný na smažení, původně se ovšem používal olej sezamový. Smažte krátce, asi 4-5 minut dozlatova a celou dobu kousky hlídejte, tempura se ráda připaluje.

Foto: Pixabay

  1. Tempura musí mít správnou konzistenci, příliš velká vrstva těsta by se nepropekla a uvnitř by byl obal kašovitý. Hustší těsto (asi jako vysokoprocentní smetana) použijte na obalení mořských plodů a tučnějších ryb, řidší pak na zeleninu, jemné ryby a měkkýše.
  1. Před namočením jednotlivé kousky lehce obalte v mouce. Tempura lépe přilne a nebude v oleji odpadávat.
  1. Tempuru podávejte čerstvou, jen krátce odsátou na papírové utěrce. Delším stáním obal změkne a nebude křupat.

Jednoduchá tempura

Rozšlehejte 1 vejce a 1 hrnek ledové vody. Rychle vmíchejte 1 hrnek mouky. Ihned namáčejte kousky a smažte.

Co je to tempura

Tempura je japonské jídlo, které se skládá z kousků mořských plodů, zeleniny nebo jiných potravin, které jsou obaleny v těstíčku a smaženy v oleji. Těstíčko se obvykle připravuje z mouky, vody a vajec, a často se přidávají různé koření a bylinky, jako je zázvor a zelená cibule. Tempura se podává s omáčkou na bázi sójové omáčky, která může obsahovat různé přísady, jako je daikon (ředkev), zázvor, mořské řasy a tuňákové vločky. Tento pokrm je oblíbený jak v Japonsku, tak i v zahraničí, a je často součástí japonského menu v restauracích.

Zdroje: https://www.apetitonline.cz/recept/tempura, https://kuchynelidlu.cz/clanek/tempura, https://www.toprecepty.cz/clanky/4381-jak-pripravit-krupavou-tempuru-k-obalovani-masa-i-zeleniny-japonske-testicko-vyzaduje-svizne-ruce-a-ledovou-vodu-pak-je-perfektni/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.