Londýn: Gastronomický orgasmus indické kuchyně

Všem je nám známo, že v dnešním světě máme jako zákazníci a konzumenti na výběr ze stovky až tisíce restaurací, které chtějí nejen uspokojit hladové žaludky výletníků na jejich cestách, ale také zanechat určitou stopu v mysli každého z nás. Jenom v samotném Londýně jich TripAdvisor ukazuje online zhruba 12100. Nabízí se tedy otázka, kam vlastně zajít na dobré jídlo, kde člověk uspokojí své chuťové buňky a odnese si tak s sebou nezapomenutelný gastronomický zážitek. Vzhledem k tomu, že jsem měla příležitost pracovat v jedné z nejlepších Indických restaurací v samotném centru Londýna, chtěla bych se trošku podělit o moji zkušenost získanou právě tady na tomto místě, a také o svůj několikanásobný a nikdy nekončící zážitek u její sestřičky, tedy v sesterské restauraci.

Roti Chai

Indická restaurace, která se nachází přímo v srdci Londýna, na Portman Mews street – co by kamenem dohodil od zastávky metra Marble Arch, za rohem údajně největšího Primarku v Evropě nabízí nejen gastronomický, ale i multikulturní zážitek. Co se týče jídla – já tomu říkám gastronomický orgasmus. Šance, aby člověk odešel nenacpaný po špunty k prasknutí je minimální. Jídlo je připravováno nepálskými a indickými kuchaři, kteří jsou mistři svého oboru, a proto je naprostým unikátem. Prostředí a obsazení převážně arabských a indických zákazníků vás na určitý okamžik navodí do atmosféry Blízkého a Dálného východu. V restauraci jsou k dispozici dvě patra, kde v přízemí je servírováno Street kitchen food. Tedy rychlovky – rychle a zběsile, kde by váš pocit hladu měl být ukojen hodně rychle a za velmi přijatelnou cenu. Z menu tu můžete nakombinovat spoustu bits and pieces a dopřát si tak sto a jedna chutí. O patro níže se nachází intimně osvětlený, k rendezvous vybízející Dining room. Styl se tu liší především designem, klidnější atmosférou, větší porcí jídla, odlišným menu a maličko vyššími cenami než nahoře (stále nic, co by Vám mělo roztrhat kapsu). Super informace pro vegetariány – i vy si tu přijdete na své díky bohatému menu.

Street kitchen doporučení: Hakka Chilli paneer – indický sýr, který nakopne svoji pálivostí každého, Chicken Lollipops – opravdová kuřecí lízátka, Chicken Samosa Chaat – rozmleté kuřecí maso s křupavými kolečky (dělané z brambor), zalité bílým jogurtem a nesmí chybět indické chutneys (různé omáčky), na závěr zdobené semínky granátového jablka za doprovodu lahodného Pomegranate Martiny (martiny s příchutí granátového jablka)
Dinning room doporučení: jako starter jednoznačně marinované nasládlé Saffron Chicken Tikka a k tomu vynikající Chilli Garlic Prawns – krevety. K hlavnímu menu slavné indické Butter Chicken, stejně jako hodiny a hodiny pečené libové jehněčí Rann e Baluchi s krémovou omáčkou 

Chai Ky

Moderní Indická sesterská restaurace se nachází na Canary Wharf – místo, které je dobře známé čistotou, vysokými mrakodrapy a ouředníky v košilích a sakách. Jakpak by ne – je to druhé světové finanční centrum po americkém New Yorku. Tato restaurace je oblíbeným místem tamních úředníků, cestovatelů a všech možných lidí, kteří hoví dobré indické kuchyni. V této designem atypické restauraci jsou k mání opět dvě menu s rozdílnými druhy jídel. Jedině v Toddy Shop Bar si můžete objednat neskutečné Koliwada Calamari (ty nejlepší co jsem kdy a kde jedla) s Garlic Nannem (indický chleba s česnekovou příchutí) a k tomu nasládlou indickou rýži Bhel Puri s mátovo-koriandrovým chutney a tamarindem – vaše chuťově buňky se budou rozplývat a o pocit sedmého nebe se postará charismatická a pečující obsluha. Pro nadšence Butter Chicken a nebo Malai Paneer  – španátovo-sýrového pokrmu, vhodného i pro vegetariány, si budete muset zabookovat místo v druhé části restaurace, kde vás příjemně překvapí také terasa s výhledem na řeku. Právě tady se dá mimo jiné pozorovat západ slunce se skleničkou prosecca s příchutí lychee – koktejl zvaný Lychee Rose Belliny.

To vše a mnohem více nabízí tyto dvě krásné restaurace – při návštěvě Londýna se nezapomeňte určitě zastavit a vychutnat si slavný indický čaj – Masala Chai.

Autorka článku: Eva Škraňková

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.