Nejhorší jídla ze školních jídelen – co nás straší ve snech ještě dnes?

Nejhorší jídla ze školních jídelen – co nás straší ve snech ještě dnes? Většina z vás chodila do školní jídelny. Za dob minulých bylo stravování ve školních jídelnách bráno spíše jako trest, než jako radost. Základem bývala ÚHO neboli univerzální hnědá omáčka.

Také kultura stolování chuti nepřidávala, protože špinavé tácy na jídlo a omyvatelné ubrusy na dlouhých stolech prostě nelákaly (a to nemluvím o tom, že obojí velmi často doslova nepříjemně páchlo, takže se člověk musel zamyslet nad tím, jak to s tou hygienou tady vlastně je). Stejně jako dozor v jídelně, který vás prostě donutil dané jídlo sníst.

Je to vždycky „blaf“?

Srovnávat kulturu školních jídelen z dob minulých a současných opravdu nelze. Děti mají ve většině případů na výběr z minimálně dvou jídel a spousta škol nabízí také možnost online si jídlo vybrat či zrušit.

Nicméně ani zlepšení kultury stolování či výběru jídel ve školních jídelnách nemusí být tím kamenem úrazu. Každému chutná něco jiného, má různé chutě a také dvě svíčkové od dvou maminek prostě stejné nebudou. A potom tu máte v průměru 3-5 tříd v každém z devíti ročníků. A trefte chutě a preference všech. Nemožný úkol.

V každé době a každý žák či student má své chutě a to co chutná jednomu, nemusí nutně chutnat druhému. Také úprava pokrmů nemusí být „jako doma“ a u některých to prostě je kámen úrazu.

Foto: Pixabay

Co tedy byl „blaf“?

Asi nelze vypsat všechna neoblíbená jídla ze školních jídelen, ale některá jídla prostě drží prim a většina těch, co je musela jíst ve školních jídelnách mi dá zapravdu.

Co jsou tedy nejhorší jídla školních jídelen?

  1. Mléková polévka

  2. Tlusté maso

  3. Univerzální hnědá omáčka neboli UHO

  4. Pličky

  5. Hrachová kaše

  6. Koprová omáčka

  7. Buchtičky se šodó

  8. Červená řepa

  9. Krupicová kaše

  10. Rajská omáčka

Věřím, že si nejen vyberete své top neoblíbené jídlo, ale mnozí z vás by tento seznam dozajista rozšířili o různé jiné méně atraktivní pochutiny.

Mezinárodní „blafy“

Budete se divit, ale neoblíbená jídla nejsou specialitou české kuchyně, ale vyskytují se napříč celým světem. A některé bychom vůbec nepozřeli. Zlatá mléková polévka.

Mezi mezinárodní nejhorší pokrmy se z našich luhů a hájů „probojovaly“ rýžový nákyp a rybí polévka. Žebříček nejhorších pokrmů světa se neustále mění, ale pár tipů stojí za to.

Hákarl je islandský pokrm ze žraloka matohlavého neboli grónského. Jeho maso může být pro lidi jedovaté. Má tedy zvláštní úpravu. V plastových kontejnerech se maso zhruba měsíc až šest týdnů fermentuje. Poté se kousky žraloka nakrájí na plátky a zavěsí do průvanu ven a maso odpočívá. Toto jídlo má silný zápach po močovině a hnilobnou pachuť.

Dalším kandidátem je ruský salát Indigirka. Základem jsou mražené ryby s cibulí, olejem, pepřem a solí. Tento pokrm se podává vychlazený a hodí se k vodce.

Zdroje: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/285277-jake-nejhorsi-blafy-jste-jedli-ve-skolni-jidelne-hlasujte-v-anketehttps:/, https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/kvalita-jidla-ve-skolnich-jidelnach-zdrave-vareni.A160523_141648_test_jan, /zeny.iprima.cz/nejhorsi-jidla-sveta-bodovaly-i-dva-ceske-pokrmy-jeden-hit-skolni-jidelny-a-polevka-200489, https://www.vareni.cz/magazin/to-nejhorsi-ze-skolni-jidelny/, https://fresh.iprima.cz/magazin/novinky/tato-jidla-nam-navzdy-zkazila-skolni-jidelna-jaka-byla-vase-nocni-mura

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.