Pomsta vietnamských farmářů – která káva má na trhu úplně nejhorší pověst?

Pomsta vietnamských farmářů: Káva z Vietnamu má ve světě poměrně různorodou pověst. Zatímco někteří si jí nemohou vynachválit, jiní jí ne a nemohou přijít na jméno.

Vietnamská káva je typ kávy, který se tradičně připravuje v jižním Vietnamu. Její charakteristickou vlastností je použití kávy robusta namísto arabiky, která se používá většinou v západních zemích. Díky tomu má vietnamská káva silnou chuť a vysoký obsah kofeinu.

Chuť obvykle kompenzuje mléko

Ale nenechte se mýlit – ani její „producenti“ ji nepijí jenom tak, obvykle si do ní přidávají kondenzované mléko (mimo jiné i proto, aby redukovali její nadměrnou kyselost). To však lidé „na západě“ obvykle nedělají. Není tedy divu, že si vietnamská robusta vysloužila nelichotivou přezdívku „pomsta vietnamských farmářů.“ Pokud ji doma také máte a nemůžete jí jednoduše přijít na chuť, zkuste z ní připravit nějaký lahodný pokrm.

Recepty z kávy – co si připravit

Jsou tací, kteří milují kávu pouze čistou a cokoli do ní přidané považují za smrtelný hřích. No a pak jsou ti druzí, kteří si rádi vychutnají nějaké speciality z kávy, ať ve formě nápoje nebo dezertu. A věděli jste, že kávou lze ozvláštnit i slaný pokrm? Máte-li chuť experimentovat, zkuste to s námi.

Kávové smoothie

Ingredience:

  • ½ šálku silné kávy
  • ½ šálku mléka
  • 1 banán
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 lžička medu
  • ½ šálku ledu

Postup:

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Podávejte ihned.

Foto: Pixabay

Hříšný sen

Ingredience:

  • 20 ml kávového likéru
  • 20 ml Baileys
  • 10 ml čokoládového likéru
  • 100 ml kávy
  • 1 lžíce ušlehané smetany
  • 30 ml čokoládového sirupu (topingu)

Postup:

Do sklenice na latté macchiato vlijte všechny likéry a přelijte horkou kávou. Navrch přidejte kopeček šlehačky a pokapejte čokoládovým sirupem.

Kávové muffiny

Ingredience:

  • 125 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 175 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 6 lžic silné kávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • šlehačka a drcená kávová zrna k podávání

Postup:

Oddělte žloutek od bílku. Vyšlehejte bílek a lžíci cukru do tuha. Máslo s cukrem našlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte žloutek a znovu šlehejte. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva a sodou a střídavě s kávou ji přimíchejte do máslové směsi. Nakonec lehce vpravte sníh. Směs lžící rozdělte do košíčků na muffiny a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C 25-30 minut. Vychladlé ozdobte šlehanou smetanou a posypte drcenými kávovými zrnky.

Barbecue omáčka s kávou

Ingredience:

  • 1 šálek kečupu
  • ½ šálku silné kávy
  • ½ šálku jablečného octa
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce Worchesteru
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 chilli papričky

Postup:

Cibuli a česnek nakrájejte. Všechny suroviny vložte do kastrolu a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 20 minut a pak rozmixujte. Nechte vychladnout a můžete podávat. Pokud omáčku nesníte, v uzavřené nádobě v lednici vydrží 14 dnů.

 

Zdroje: https://blog.mall.cz/lifestyle/kava-ctyrikrat-jinak-vyzkousejte-kavove-recepty-na-sladke-i-slane poteseni-903.html, https://banua.cz/svet-kavy/kavove-recepty/cokoladovy-sen

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.