Proč se turecká zmrzlina nerozteče ani v největším vedru

Zmrzlina

Na první pohled vypadá opravdu lákavě a turečtí prodavači s ní předvádějí opravdu eskamotérské kousky. A možná by vás ani nenapadlo, že spolu s ledem a dalšími přísadami konzumuje i hlízy speciální tureckých orchidejí, díky nimž má onu unikátní konzistenci.

Nejdříve se v ruce prodavače zmrzliny objeví dlouhá tyč. Právě na ní vytáhne obrovskou hroudu krémovité pochoutky z jejího úkrytu. Párkrát s ní zatočí, nahodí ji a zase chytí, točí s ní nad hlavou a křikem zajišťuje, že jeho báječné představení rozhodně nezůstane nepovšimnuto. O chvíli později uloží tutéž zmrzlinu do servírovacího boxu a začne vyřizovat objednávky natěšených zákazníků. Něco takového dokážete opravdu jen se zmrzlinou tureckou, od té české nebo třeba italské se totiž nápadně liší.

Chcete recept na tureckou zmrzlinu? Tady je!

Ale dopředu upozorňujeme, že s ním u nás v ČR nejspíš moc nepochodíte. S mlékem a cukrem by potíž nebyla. Za to však s hlízami divokých orchidejí Dactylorhiza Osmanica, jež do tohoto receptu neodmyslitelně patří, už ano.

A koho vlastně napadlo připravovovat zmrzlinu z tak zvláštní suroviny? Inu, prý jednoho osmanského kuchaře, který ve sklepě na led (běžném vybavení bohatých Turků) narazil právě na tuto orchidej, jež vystavena chladu roní slizovitou kapalinu a mění se na tuhou hmotu, stačí ji smíchat s drceným ledem, ten zjemnit přidáním mléka a cukru a jedinečná pochoutka je na světě.

Hagia Sophia

Jak chutná turecká zmrzlina?

Typický zmrzlinový zážitek nečekejte. Konzistence této pochoutky je spíš tak trochu gumová. Ale chutná opravdu dobře. Zvláště ta pistáciová, servírovaná na čerstvém fíku. Pokud na ni narazíte, ochutnejte.

Měli byste vědět: Když se řekne dominanta Istanbulu, každému se vybaví Hagia Sofia. Ale to je omyl. Onou stavbou, kterou na pohlednicích a fotografiích tak často vídáme, je Modrá mešita, tyčící se na menším návrší nad městem.

Modrá mešita

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.