Štědrovečerní menu v Evropě aneb jak to vypadá na severu. Kde ke Štědrému dni patří brukvová kaše, karamelizované brambory nebo Janssonovo pokušení?

Štědrovečerní menu v Evropě: Vánoční menu severských zemí je od našeho hodně odlišné. Seveřané však stejně jako my milují různé cukroví a sladkosti. Co bychom si z jejich štědrovečerního menu dopřáli a co by nás naopak docela určitě svátečně nenaladilo?

Dánsko, mandle a marcipánové prasátko

Na Štědrý den se jako hlavní chod nejčastěji objevuje v Dánsku vepřová pečeně podávaná s omáčkou, bramborami a červeným nakládaným zelím. Někdy to bývá místo vepřového kachna nebo husa s jablíčky a sušenými švestkami. Dezertem je tradiční rýžová kaše, podávaná ve všech severských zemích, ve které je zamíchaná 1 mandle. Kdo ji objeví, vyhraje marcipánové prasátko. V Dánsku se jí kaše buď teplá se skořicí, nebo studená s třešňovým sirupem a šlehačkou. Dalšími sladkostmi je cukroví, které Dánové milují. Na Vánoce se vaří speciální vánoční pivo, jež bývá k dispozici již od listopadu.

Norsko alias klobásky, brambory a brukvová kaše

V Norsku se na Vánoce vaří též tradiční tmavé pivo, děti dostávají nealkoholický nápoj zvaný julebrus. Vánoční tabule se skládá hlavně z masa, na východě to bývá vepřový bůček se zelím, klobásou a bramborami, na západě jsou na stole nejčastěji jehněčí nebo vepřová dušená žebírka. K tomu klobásky, brambory a brukvová kaše. Dále bývá součástí štědrovečerního menu takzvaná louhovaná ryba, krocan, masové kuličky a vánoční šunka. Jako dezert se podává sedm druhů koláčků nebo koláč ve tvaru věnce. Tradiční je rýžová kaše s jednou mandlí, podobně jako ve Švédsku i Dánsku. Velmi oblíbené jsou perníčky a hlavně marcipán, kterého Norové na Vánoce zkonzumují neuvěřitelné množství.

Foto: Pixabay

Švédsko a Janssonovo pokušení

Jako studený předkrm dominují nakládané ryby a různé maso, nejčastěji pečená vánoční šunka. Také to může být paštika nebo tlačenka. Hlavním chodem jsou masové kuličky nebo malé klobásky podávané s červeným zelím a karamelizovanými bramborami. Podává se také Janssonovo pokušení, což jsou brambory zapečené s ančovičkami. Dezertem bývá rýžová kaše s ovocem a šlehačkou, do které se přihodí 1 mandle. Kdo ji najde ve své porci, dostane speciální dárek.

 

Zdroj: https://www.cestovinky.cz/clanek/adventni-vanocni-zvyky-v-evrope-zapekani-minci-do-dortu-nebo-pusa-pro-stesti, https://nesladkar.cz/blog-post/vanocni-tradice-napric-stredni-evropou/, https://www.receptyprimanapadu.cz/interier/vanocni-zvyky-v-evrope/, https://www.blesk.cz/clanek/cestovani/436734/jak-se-slavi-vanoce-v-evrope-v-britanii-byly-zakazane-ve-svedsku-pali-kozu.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.