Vietnamská káva se žloutky a kondenzovaným mlékem

Vietnamská káva má velmi specifickou chuť, je hodně silná a plná. Tradicí je podávat ji se slazeným kondenzovaným mlékem, díky němuž je i velmi sladká. Zvláštní specialitou je takzvaná káva s vejcem, která se už dá považovat za kávu a dezert zároveň.

Vznik vietnamské (hanojské) kávy s vejcem

Tato speciální káva vznikla v Hanoji v dobách všeobecného nedostatku potravin za Indočínské války v padesátých letech minulého století. K dostání nebyly ani základní potraviny a mezi nimi i kondenzované mléko. Vejce ale byla na trhu pořád a byla velmi levná. Vietnamci pijí kávu rádi a hodně a tak barman Nguen Van Giang, který tehdy pracoval v hotelu Sofitel Legend Metropole, vymyslel místo mléka do kávy našlehané vejce s mlékem a cukrem. Později si otevřel vlastní kavárnu Café Giank, která stojí v Hanoji dodnes. Vede ji jeho vnuk a stále se v ní podává ona káva, jejíž recept je rodinným tajemstvím. I když se káva s vejcem postupně rozšířila do kaváren po celé Hanoji i do světa, originál je jen jeden.

Foto: Pixabay

Něco o vietnamské kávě

Pěstování kávy se ve Vietnamu rozšířilo za dob francouzských kolonizátorů, kteří přišli na to, že se tam kávovníkům daří ještě lépe, než třeba v Brazílii nebo Kolumbii, odkud káva původně pochází. Vietnamci její pěstování přivedli k dokonalosti a jejich káva se považuje za jednu z nejlepších na světě. U nás v obchodech ji moc nenajdete, budete pro ni muset buď do Sapy a nebo ji sehnat v internetových obchodech. Vietnamská káva se připravuje zásadně překapáváním. Pokud si ji tedy chcete připravit, budete ještě potřebovat speciální filtr zvaný phin. Ten už u nás také bez problémů zakoupíte.

Jak uvařit vietnamskou kávu

Na jeden šálek budete potřebovat:

  • mletou vietnamskou kávu 3 lžíce
  • vařící vodu 4-6 lžic
  • kondenzované slazené mléko asi 1 lžíci

Postup:

  • Phin umístěte na šálek a dejte do něj kávu, kterou stlačte dolů.
  • Na kávu nalijte lžící vařící vody a 1 minutu počkejte.
  • Další lžíce přidávejte postupně a vždy chvíli čekejte, než přidáte další.
  • Přiklopte víkem a nechte prokapat. Bude to trvat asi 3-5 minut.
  • Kávu si oslaďte kondenzovaným mlékem podle chuti a může přidat i trochu vroucí vody, pokud na Vás bude příliš silná.

Vietnamská káva s vejcem

Připravte kávu dle postupu výše. Dále budete potřebovat:

  • žloutky 2 ks (čerstvé a z ověřeného zdroje)
  • slazené kondenzované mléko 1 lžíce
  • vanilkový extract ½ lžičky
  • kakao nebo skořici na posypání

Postup:

  • Vyšlehejte žloutky do světlé nadýchané pěny.
  • Přidejte kondenzované mléko a vanilkový extrakt a ještě prošlehejte.
  • Směs přendejte do šálku a opatrně přelijte kávou. Ta proteče nadýchanou pěnou, která zůstane pěkně na povrchu.
  • Na závěr kávu s dezertem v jednom poprašte kakaem nebo skořicí.

Náhledové foto: Pixabay

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/mate-chut-na-dezert-kavu-vyzkousejte-all-one-vietnamskou-kavu-s-vejcem, https://www.recepty.eu/recepty+pochutnejte+si+na+vietnamsk%C3%A9+k%C3%A1v%C4%9B+se+%C5%A1lehan%C3%BDm+%C5%BEloutkem, https://tchiboblog.cz/vietnamska-kava/

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.