Geologický park na kanárech – Timanfaya nadchne všechny, kdo rádi cestují na exotická místa

Toužíte po opravdu nevšedním zážitku? Pak se vydejte do země ohňových hor, nádherných lávových polí a nebezpečných horkých gejzírů. Pokud si právě teď myslíte, že vás zveme na Island, pak se pletete. Naopak, dnes budou naší cílovou destinací Kanárské ostrovy.

Tento kousek země patří Španělsku. Málokdo ovšem ví, že se na jejich území nachází jediný geologický národní park této země. Jmenuje se Timanfaya a zvídavým turistům má skutečně co nabídnout.

Foto: Pixabay

Kdyby nebylo výbuchu sopky

Dnes jde zdánlivě o mrtvou a nezajímavou krajinu, ovšem tak tomu nebylo vždy. Naopak, až do začátku 18. století tu krajina vypadala tak, jako na mnoha jiných místech. A co se tedy změnilo? Klíčem k současnému vzhledu je několik silných sopečných výbuchů, které Kanárské ostrovy postihly na počátku 18. století. Byly tak silné, že se z jejich následků krajina nevzpamatovala dodnes.

A to je vlastně dobře. Všichni návštěvníci si tu totiž mohou prohlédnout horké gejzíry, výběry plynů nebo horké prameny. A to ještě zdaleka není vše. Velkým lákadlem je i rozsáhlé lávové pole, které končí v oceánu. Jde o park poměrně velký, takže nejlépe si ho užijete v turistickém autobusu, který vás proveze jeho největšími zajímavostmi.

Koneckonců – jde o volbu i velmi rozumnou, mnoho jiných možností vstupu do parku tu totiž nenajdete – natolik je zdejší situace křehká. Pro zájemce tu ovšem existují i dva kratší trekkingové okruhy anebo i jízda na velbloudu s průvodcem.

Na co se můžete těšit

Velmi impozantní je rozhodně již vyhaslá sopka El Golfo, ovšem minout nesmíte ani mohutný kužel Caldera Blanca a jeskyně Sima del Diablo. První památku nejdete v severní části parku ,druhou pak v té východní. Ovšem pokud chcete zamířit do rekreačních středisek, pak najdete téměř výhradně na východním pobřeží.

Náhledové foto: Pixabay

Zdroj: https://nalastminute.cz/pruvodce/lanzarote/co-videt-a-zazit/narodni-park-timanfaya/

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.