Chcete vařit autenticky po thajsku? Tyhle suroviny by vám, neměly chybět – 1. díl

Dejte si pozor, zda nesmrdíte. Za pohoršování Thajská kuchyně, Thajská kuchyně jak na ni, Thajská kuchyně recepty, recept, Thajsko

Chcete vařit autenticky po thajsku? Tyhle suroviny by vám, neměly chybět – 1. díl. Thajská jídla jsou známá pro svůj důraz na koření a bylinky, které mají mnoho zdravotních výhod. Působivými nutričními profily se mohou pochlubit například klíčené fazole, mořské plody, tofu, zázvor a další. Společně se dnes podíváme na 10 často používaných ingrediencí, právě v Thajské kuchyni.

1. Galangal (thajský zázvor)

Galangal, který se podobá vzhledu a chuti kořenům zázvoru a kurkumy, se často používá v omáčkách, kari pastách a třeba i polévce tom yum. Studie zjistily, že tento kořen obsahuje sloučeniny, které mohou zabíjet rakovinné buňky. Galangal může také pomáhat v boji proti zánětům a zmírňovat bolest.

2. Bazalka thajská

Tato bylina chutná jako jiné odrůdy bazalky, ale se sladkým podtónem. Používá se v kari, smažené rýži a ochucují se s ní také brambory. Výzkumy ukazují, že bazalkové oleje a extrakty mohou napomáhat při zvládání stresu, chránit před vysokou hladinou cukru v krvi u diabetiků a uplatňovat jiné terapeutické účinky.

Foto: Pixabay

3. Kurkuma

Zdravotní výhody kurkumy se týkají především látky kurkumin. Konkrétně kurkumin může mít silné protizánětlivé účinky a zlepšit funkci mozku a tvorbu mozkových buněk. Jiné sloučeniny v kurkumě vykazují potenciál k ochraně před cukrovkou a srdečními chorobami.

4. Lemongrass

Citrónová tráva přidává do thajských polévek svěží citrusovou chuť a může zároveň zlepšit vaše zdraví. Studie naznačují, že silice z citronové trávy může pomoci chránit před žaludečními vředy a snížit vysoké hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor srdečních chorob.

5. Kokosové mléko

Studie u 60 zdravých asijských dospělých lidí zjistila, že konzumace ovesné kaše připravené z kokosového mléka 5 dní v týdnu po dobu 8 týdnů významně snížila LDL (špatný) cholesterol a zvýšila HDL (dobrý) cholesterol ve srovnání s jejich výchozí hodnotou. Tyto účinky se však nemusí vztahovat na západní kultury, záleží také na celkovém stravování a životním stylu.

 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/menu/recepty-ze-kterych-sestavite-kompletni-thajske-menu, https://www.edovolena.cz/magazin/thajska-kuchyne, https://www.etravel.cz/thajsko/kuchyne

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.