Jak opražit arašídy tak, aby chutnaly jako v Kongu – nejoriginálnější recept pochází opravdu odtud

Arašídy často zvané burské oříšky nebo “buráky“ jsou velmi oblíbené, hlavně jako slaná pochoutka k pivu nebo vínu. V neloupané formě se často objevují na stolech o Vánocích. Děti zase milují arašídy v červené cukrové polevě, prodávané už za časů našich babiček nebo v čokoládě.

Jsou zdravé?

Okolo této otázky se točí věčné spory. Je pravdou, že arašídy jsou silný alergen, a mnoho lidí je vůbec nemůže, malým dětem se kvůli možnosti silné alergické reakce nedoporučují vůbec.

Další věc, pro kterou se někdy arašídy označují jako nezdravé, je přítomnost plísní, jako ve všech ořeších. Pokud si ale vyberete kvalitní plody, strach mít nemusíte. Jinak se rozumná konzumace arašídů spíše doporučuje.

Pražené arašídy na pánvi

Ingredience:

  • 150 g loupaných, nejlépe blanšírovaných arašídů
  • 2 lžíce oleje na smažení (jakéhokoli podle chuti) nebo přepuštěného másla (ghí)
  • sůl, případně jiné koření na dochucení

Pánev s olejem rozpálíme na střední stupeň, přisypeme arašídy, ztlumíme teplotu a pomalu pražíme. Mícháme, až dosáhneme požadované barvy. Hotové vysypeme na papírovou utěrku a necháme vychladnout. V průběhu pražení několikrát osolíme, aby se dobře obalily. Koření přidáváme až těsně před stažením pánve z ohně, aby se nespálilo.

Foto: Pixabay

Arašídy v cukru

Jednoduchý recept pochází z Konga

Ingredience:

  • 100 g cukru
  • 100 g loupaných nesolených arašídů
  • 100 ml vody

Na pánvi rozpustíme cukr ve vodě, přisypeme arašídy a mícháme, až se voda odpaří a karamel oblí ořechy. Pak překlopíme na pečící papír a když částečně zchladne, rukou po částek zmačkáme na tyčinky. Nebo za horka dvěma vidličkami oddělíme jednotlivé plody.

Zdroj: https://www.ochutnejorech.cz/blog/arasidy-vse-co-o-nich-potrebujete-vedet

https://vysocina.rozhlas.cz/arasidy-v-karamelu-8164647

https://www.gazdina.cz/2019/05/28/slane-buraky/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.