Šance na záchranu stále ještě je – byla vytvořena další dvě embrya severních bílých nosorožců

Wikipedie uvádí, že nosorožec tuponosý severní (Ceratotherium simum cottoni) je vlastně jen jeden ze dvou poddruhů nosorožce tuponosého. Ovšem v roce 2010 se objevila studie, podle níž jde o samostatný druh.

Na světě však zbývají již jen pouhá dvě zvířata. Obě jsou to samice a pocházejí ze Safari parku Dvůr Králové. Jde o samice Nájin a Fatu. Nájin se narodila v ČR 11. července1989, Fatu 29. června 2000). V roce 20099 byly převezeny spolu se dvěma samci (Sudán a Suni) do keňského parku Ol Pejeta. Měli se tu rozmnožit, ale k tomu nedošlo. Dnes už jsou po smrti i oba samci a poslední šance na záchranu tohoto druhu je tedy možná jen díky umělému oplodnění.

Už ne tři, ale rovnou pět embryí

Naštěstí se díky moderním metodám povedlo uchovat sperma samců, takže ještě nic není ztraceno. V roce 2019 vznikla tři první embrya (prozatím uložená v tekutém dusíku) a v minulých dnech k nim přibyla další dvě.

Zdroj obrázku: commons.wikimedia.org

Jde tak trochu o zázrak, protože na celé proceduře se podílí tým několika expertů z mnoha zemí, kteří se v současnosti kvůli pandemii nesmí potkávat. Nejméně jeden odběr vajíček od obou zmíněných samic tak byl letos zmařen. Myslím, že některé procedury by měly mít zkrátka výjimku – jedná se tu koneckonců o vyhynutí celého druhu. Například předposlední odběr vajíček ze srpna 2000 totiž nepřispěl ke vzniku žádného embrya, tak je celá procedura složitá.

Ze čtrnácti osm, z osmi dva

Je tu však další milník. Tentokrát pocházela všechna odebraná vajíčka jen od Fatu. Nájin (její matka) už je pravděpodobně příliš stará, navíc má v břiše nezhoubný nádor. Celkem se podařilo odebrat 14 vajíček, z toho se povedlo úspěšně z nich oplodnit osm. K zamražení však byla vhodná jen dvě životaschopná embrya.

Tím se celkový počet zvýšil na pět – budou pravděpodobně vložena do náhradních matek. I tak je to však velmi málo – ne každé oplodnění je totiž úspěšné. Embryí je tedy vhodné získat co nejvíce.

Zdroj Náhledového obrázku: commons.wikimedia.org

 

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.