ČHMÚ varuje: Extrémní ledovku dnes doplní vydatné sněžení. Aktualizoval i doporučení nevyjíždět pro některé kraje a varoval před výpadky elektřiny

Zima stále ještě neřekla poslední slovo. A za vše může krátké víkendové oteplení, díky němuž právě teď začíná pokrývat naše silnice ledovka – leckde tak nebezpečná, že po ní není doporučena ani jízda autem či chůze. Pokrýt ovšem může nejenom silnice, ale i dráty elektrického vedení. A aby toho nebylo málo, ke všemu se přidá silná sněhová pokrývka.

Pondělní ráno nás neuvítá zrovna nejpřívětivěji. Leckde může stupnice teploměru spadnou i na- 18 °C. Po celé ČR se na silnicích tvoří ledovka, doplněná i nebezpečnými sněhovými jazyky (zejména pro méně zkušené řidiče může jít o smrtelnou kombinaci).

Do rána může napadnout i 20 centimetrů sněhu

Jen samotný mráz však potíže dělat nebude. Přidá se k němu i sníh, a to opravdu v extrémním množství. Z auta tak můžete ometat i 20 centimetrů. Na mnoha místech řidiči možná vůbec nevyjedou, ale nemusí toho litovat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Varování ČHMÚ před extrémní ledovkou platí zejména pro jižní Moravu

Pokud bydlíte ve Zlínském nebo Jihomoravském kraji, měli byste v pondělí raději zůstat doma nebo se venku pohybovat se zvýšenou opatrností. ČHMÚ doporučuje nevyjíždět a dodává, že hrozí zvýšené riziko úrazů i dopravních nehod. Pokud už přece jen vyjet musíte, přibalte si raději sněhové řetězy. A pamatujte, že tentokrát není tvorba náledí omezena jen na ranní hodiny – naopak. Vlivem mrznoucího mrholení k němu může dojít i odpoledne.

A na řadu nejspíš přijdou i výpadky v dodávkách elektřiny. Silná ledová krusta totiž může lámat stožáry, stromy nebo poškozovat dráty elektrického vedení.

Sněžení neustane ani v pondělí

Sněhová nadílka však bude pokračovat a jen během pondělí může napadnout i 25 centimetrů čerstvého sněhu. Nejchladnější dnem však bude úterý. Mrznoucí déšť by se měl změnit na obyčejné sněžení, takže by alespoň část nepříjemností měla být zažehnána.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

 

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.