Výlet na hradní zříceninu Strádov v CHKO Železné hory zvládnou i děti

Asi čtyři kilometry od Nasavrk a deset kilometrů od Chrudimi se na sedmdesát metrů vysokém skalnaté ostrohu vypíná nad údolím Libáňského potoka zřícenina hradu Strádov. Okolo něho se nachází krásná příroda a památka je přístupná po značené stezce, takže kdo má rád nenáročné procházky, může si obout turistické boty a vyrazit na cestu.

Nejkratší cesta na hrad Strádov

Na zříceninu hradu Strádov se dostanete z osady Libáň (pozor neplést se stejnojmenným městem v okrese Jičín). Zde můžete odstavit svůj automobil, případně se sem dopravit autobusem. Libání, která je součástí města Nasavrky, prochází silnice I/37. V obci toho na vidění mnoho není, snad jen zvonička, kříž a pomník Zdeňka Fibicha, který ve zdejší hájovně prožil část svého dětství.  Zde je výchozí bod cesty k hradu Strádov po zelené značce.

Když přejdete státní silnici, tak další část trasy vede už je po polní a lesní cestě. K hradu to je sotva kilometr chůze, takže vlastně kousek. Stoupání nahoru není náročné, trasa je vhodná i pro děti. Jídlo a pití si raději vezměte s sebou, abyste na po trase neměli hlad a žízeň. Pohybovat se totiž budete ve volné přírodě, kde je o občerstvení nouze. A osadu Libáň tvoří jen pár chalup. Ani v ní nenarazíte na obchod nebo vesnickou hospodu.

Hrad Strádov

První zmínka o hradu Strádov pochází ze druhé poloviny 14. století. Jeho původní stavitelé si vybrali právě strmý skalnatý svah, který chránil severní a západní stranu hradu. Na jihovýchodě bylo vybudováno opevnění, které lemovalo také předhradí. Vlastní hrad ležel na nejzazším výběžku a hradního ostrohu. Přístupný byl přes příkop po mostě. Vstupní bránu chránila mohutná obytná věž s obdélníkovým půdorysem, kousek od ní stál hradní palác a mezi budovami bylo malé nádvoří.

Hrad Strádov. Foto: Pražák; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C5%99%C3%ADcenina_Str%C3%A1dov2.jpg

Hrad Strádov byl obývaný do počátku husitských válek. Válečné události se na něm neblaze podepsaly a jako o pustém se o něm píše v polovině 15. století. Obnoven již nikdy nebyl, protože jeho majitelé našli pohodlnější bydlení v Nasavrkách. Pouze v 18. století byla okolo zříceniny hradu zřízena Slavická obora. V současné době je z celého hradu k vidění původní vstupní portál, základové zdi paláce a obvodové zdi hradní věže do výše asi tří metrů.

Zdroj: https://www.natreku.cz/trasa-hrad-stradov-zelezne-hory/; https://www.hrady.cz/hrad-stradov/texty?tid=26773&pos=1000

Zřícenina hradu Strádov. Náhledové foto autor: Palickap; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Str%C3%A1dov,_z%C5%99%C3%ADcenina_(4).jpg

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.