Orlík má nové lákadlo – bílého srnce

orlik

Uznáváme, není to právě tip pro davy turistů. Ovšem pokud se snažíte za současné situace poznávat naši zemi tak trochu jinak, možná máte v plánu i brzké raní vycházky okolo vody. Tak proč nezamířit právě k přehradě Orlík?

S trochou štěstí nevystoupíte z oparu ranní mlhy sami. V poslední době tu totiž byl spatřen hned několikrát unikátní bílý srnec. A to konkrétně v lokalitě mezi Klenovicemi a Trhovkami.

Chráněný není, váže se k němu však myslivecká pověra

Možná jste na základě seriálu Území bílých králů z roku 1991 také nabyli dojmu, že albinismus je něčím, co si (nejenom) u naší spárkaté zvěře zaslouží vyšší stupeň ochrany. Bohužel z hlediska biologie jde jen o nepřirozenou mutaci (byť zajímavou), takže žádný zvláštní zákon na ochranu albínů nemyslí.

Myslivci je tedy mohou střílet bez omezení, stejně jako jiné příslušníky jejich druhu (teď nepřihlížíme ke všeobecným dobám hájení apod.). A jaká je šance, že se obětí pušky stane i unikát z Orlíku?

orlik

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Naštěstí existuje stará myslivecká pověra, tvrdící, že kdo zastřelí albína do roka zemře. Máme tedy docela slušnou šanci, že se bílá srnčí kůže na zdi některého zarputilého lovce hned tak vyjímat nebude. Ovšem spoléhat na to nelze, takže pokud si chcete pohled na tohoto nevšedního návštěvníka jihočeského lesa užít, neváhejte.

Jak je to s bílými srnci (a jeleny) v ČR

Pokud zprávy o jejich výskytu jen trochu sledujete, víte, že se objevují zpravidla jednou za několik let. To však neznamená, že by se nějaký unikátně zbarvený jedinec nemohl vyskytovat i ve vašem okolí. Mnozí milovníci přírody si svá pozorování raději nechávají pro sebe, aby se vyhnuli „honu na čarodějnice“ (konkrétně orlický srnec je v lokalitě podle všeho už dva roky, teprve teď se však zpráva o jeho výskytu dostala do širšího povědomí veřejnosti).

Bílá zvířata trpí ztrátou pigmentu, což sice není v přírodě úplně častý jev, ale čas od času se vyskytuje. Bohužel však neplatí, že bílá samice či samec budou mít i bílé potomky. K tomu dochází jen zřídka. Šance na to, že by se populace bílých srnců u Orlíku v nejbližších letech rozrostla na více kusů, je tak velmi malá.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

 

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.