Boston Brownie – unikátní pochoutka, která se obejde téměř bez mouky

Boston Brownie: Skvělý čokoládový dezert brownie pochází ze Spojených států. Poprvé se objevil v učebnici pro mladé kuchaře Boston cooking – School Cook Book z roku 1896 a odtud je také jeho název, i když samotný recept byl mnohokrát obměněn do dnešní podoby. V Americe se pod tímto označením objevuje na menu mnoha kaváren a restaurací, v Evropě se ustálil spíše název Chocolate brownie, u nás Čokoládové brownies. Tato pochoutka obsahuje málo ingrediencí a není náročná na přípravu, všechny suroviny však musí být výborné kvality, aby byl výsledek dokonalý.

Moučník má na povrchu tenkou křupavou krustu, ale uvnitř je hutné vláčné těsto. Musí být mírně nedopečené, jinak bude působit suše a bude se lámat. Jelikož obsahuje málo mouky, není třeba se bát, že bude v nedopečeném těstě cítit. Základní ingredience čokoláda, máslo, vejce, cukr a mouka se doplňují různými ořechy, nasekanou čokoládou, pomerančovou kůrou, karamelkami nebo třeba marshmellow.

Foto: Pixabay

Jak vylepšit těsto

Těsto lze ochutit vanilkou, zázvorem, chilli, špetkou soli a podobně. Rovněž tak se liší způsoby podávání. Může být jen pocukrované nebo stylově posypané kakaem, ale také rafinovaněji naservírované s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou, či přelité malinovou nebo vanilkovou omáčkou, doplněné čerstvým ovocem. Existují také varianty bezlepkového brownie, například s červenou řepou nebo z červených fazolí. Lze jej připravit z bílé čokolády a nebo nepečené v raw podobě. Zkrátka druhů brownies je nepřeberné množství a každý si jistě vybere to svoje.

Boston brownie s pekanovými ořechy

Ingredience:

  • 250 g másla (změklého)
  • 350 g hořké čokolády (nejméně 70 procent kakaové hmoty v sušině)
  • 250 g hnědého cukru ( s množstvím cukru lze hýbat, čím víc hořká čokoláda, tím více cukru)
  • 85 g hladké mouky
  • 3 vejce L
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 velká hrst nasekaných pekanových (nebo vlašských) ořechů
  • 100 g bílé čokolády

Postup:

Připravte si pekáček o rozměrech 20 krát 40 centimetrů nebo podobný. Lehce ho vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Zapněte troubu asi na 160 °C. Čokoládu nalámejte na kousky. Ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte čokoládu a rozmíchejte do hladka. Nechte mírně vychladnout. Mouku smíchejte s pečícím práškem a solí, ořechy nasekejte nahrubo. V misce ušlehejte vejce s cukrem do lehké, nadýchané pěny. Pak opatrně vmíchejte zchladlou čokoládu s máslem a nakonec mouku s ořechy a bílou čokoládou. Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte asi 30 minut. Každá trouba peče jinak, proto ke konci pečení zkontrolujte několikrát propečení špejlí. Na povrchu musí být upečená krusta, ale uvnitř těsto lehce nedopečené až tekuté. Po vyndání z trouby ještě trochu dojde a chladnutím se zpevní. I pokud chcete brownie podávat teplé se zmrzlinou, nechte je alespoň hodinu odpočinout v pekáčku, než ho budete krájet.

Zdroj:, https://cs.wikipedia.org/wiki/Brownie, https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/upecte-si-dokonale-vlacne-brownies, https://www.apetitonline.cz/recept/cokoladove-brownies

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.