Chutney ze zelených rajčat jako z USA – jak si tuto oblíbenou pochoutku připravit a jak zajistit její bezpečnost při konzumaci

Chutney ze zelených rajčat: Konzumovat či nekonzumovat zelená rajčata je věčná otázka. Odpůrci namítají, že zelená rajčata obsahují jed a jsou zdraví škodlivá. Zapřisáhlí konzumenti naopak oponují, že tato rajčata bez problémů jedí a nikdy se u nich neprojevily žádné potíže. Pravda je někde uprostřed, jak to tak bývá.

Nejvíce tomatinu se totiž nachází v těch nejmenších, ještě málo vyvinutých rajčat. Pokud tedy konzumujete větší kousky, které jen nestihly dozrát do plné barvy, pak vám žádné nebezpečí nehrozí.

Jak na pravé chutney

Chutney můžeme vyrobit z různých druhů ovoce a zeleniny a podávat ho například jako pikantní přílohu k masu nebo sýrům.

Foto: Pixabay

Budeme potřebovat:

  • zelená rajčata 750 g
  • jablka oloupaná 500 g
  • cibule 250 g
  • cukr 500 g
  • hrozinky 125 g
  • sůl 1 lžíce
  • citróny 2 ks velké
  • hořčičné semínko 2 lžíce
  • ovocný ocet 250 ml
  • chilli papričky 2 ks bez semínek

Koření:

  • celý černý pepř 2 lžičky
  • celé nové koření 2 lžičky
  • skořice 2 svitky
  • hřebíček 1 lžička
  • semínka koriandru 1 lžíce

Postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na hrubo.
  2. Koření dáme do sítka na čaj nebo ho zabalíme do plátýnka.
  3. Nakrájenou zeleninu a koření dáme do širšího kastrolu a zasypeme solí. Vaříme asi 10 minut.
  4. Přidáme cukr, rozinky, ocet, šťávu a kůru ze obou citrónů a vaříme dalších 30 minut.
  5. Když směs zhoustne, přisypeme hořčičná semínka a nakrájené chilli papričky. Necháme projít varem a odstavíme. Koření vyndáme.
  6. Horké plníme do skleniček a hned uzavřeme víčky. Sterilujeme 15 minut na 80° C.
  7. Chutney necháme v chladu a temnu uležet asi 1 měsíc.

Zdroj: https://www.dumazahrada.cz/clanek/nedozrala-rajcata-nemusite-vyhazovat-mame-tipy-jak-je, nechat-krasne-dozrat-20210.html, https://www.viadelicia.cz/recepty-podzim/nakladana-zelena-rajcata-a-chutney/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomatin, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/rajska-omacka-pohlreich.html, https://prima-receptar.cz/blizi-se-podzim-a-rajcata-nestihaji-dozrat/, https://www.bezpecnostpotravin.cz/lykopen-a-tomatin-v-rajcatech.aspx

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.