Čím nahradit kapary, když chcete zavzpomínat na dovolenou. Poradíte si i se surovinami z ČR

Určitě jste na svých cestách ochutnali zvláštní kořeněné jídlo, kterému jho jiskru dávaly právě použité kapary. Podívejte se na to, co to vlastně kapary jsou a jak je nahradit z domácích zdrojů, pokud je nemáte zrovna po ruce.

Co jsou kapary

Kapary jsou vlastně nerozvitá poupata keře zvaného kaparovník (kapara trnitá), někdy též jeho nedozrálé plody. Tento se pěstuje hlavně v oblasti Středomoří. Na naložené kapary se sbírají malá nerozvitá poupata zhruba velikosti hrášku. Poupata se nakládají buď do soli, nebo do slano-kyselého nálevu. Nedozrálé plody se nakládají do nálevu, jsou velké asi jako oliva a jejich součástí je dlouhá stopka.

Náhledové foto: Pixabay

Na co se používají

Ve středomořské kuchyni jsou kapary součástí mnoha národních jídel, jsou ale oblíbené i jinde díky své jedinečně nahořklé, štiplavě palčivé chuti, umocněné slaným nebo kyselým nálevem. Jejich využití je skutečně mnohostranné od salátů a pomazánek, po hlavní pokrmy, koktejly a podobně. Přesto je to pro mnohé surovina neznámá, a když se s ní někdy setkáme v receptu, nevíme, co to je a hlavně ji doma ani nemáme.

Jak je nahradit?

Kapary můžeme nahradit několika různými surovinami, podle toho, do jakého pokrmu je používáme. Nikdy to ale nebude náhrada plnohodnotná. Kapary jsou zkrátka a dobře hodně specifické a je třeba s tím počítat.

Náhrady v nouzi, ihned k použití:

  1. Zelené olivy – mají velmi podobnou chuť a můžeme použít stejnou gramáž oliv jako kapar. Pokud recept uvádí kapary na počet, pak asi 1 malou olivu na 2 kapary.
  2. Kyselé okurky – zvláště pokud jsou v kořeněném nálevu s koprem, také kapary dobře nahradí, hlavně ve studených salátech a podobně. Použijeme stejný počet gramů okurek, ale řídíme se i chutí.
  3. Zelený pepř – vynikající náhrada do omáček, má podobnou chuť i tvar.
  4. Čerstvý tymián – je v jídle velmi výrazný, takže nahradí intenzívní chuť kapar, i když je chuťově odlišný. Můžeme ho použít celý i se stonkem do jídel, která se pomalu a dlouho vaří, nebo jen lístečky tam, kde se pokrm připravuje kratší dobu. Použijeme menší množství, tymián je velmi aromatický.

Zdroj: https://www.labuznik.cz/diskuse/zapomeli-jste-nakoupit-nevadi-tady-jsou-rady-co-cim-muzete-nah-2237/, https://fresh.iprima.cz/jedle-kvetiny/pampeliskove-kapary, https://floridatenniscup.com/cs/143-7-substitutes-for-capers-that-are-making-the-rounds-now.html, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/pikatni-kapary-jsou-vytecne-k-ancovickam-i-svickove.html, https://www.igurmet.cz/recepty/salaty/nakladana-lichorerisnice-3487/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.