Cukrárny, které by měl každý v životě navštívit

cukrárna

V některých případech si přejete zařadit do svého života trochu skvělé nálady a blaženosti z objevování nových míst a chutí. A se sladkým dezertem, díky kterému se budete cítit nadřazeně, zatímco budete prozkoumávat hlavní města Evropy, budete v mžiku veselejší. V případě, že máte rádi kávu, neuvěřitelně skvělé zákusky, místa s bohatou historií nebo všechno dohromady, v tu chvíli stačí naplánovat návštěvu jedné z nejstarších cukráren v Evropě a čeká vás to nejlepší setkání. Ale pozor, budete v nich moci bez námahy ztratit hlavu pro chuť na sladké!

La pâtisserie Stohrer v Paříži

Protože vás považujeme za gurmány, bezpochyby nepředpokládáte, že začneme obyčejnou cukrárnou s nevýrazným vnitřkem. V Paříži navštivte cukrárnu Stohrer. Již od roku 1730 se na stejném místě a ve stejné kuchyni připravují dezerty a zákusky, které se skutečně rozpustí na jazyku. Autorem cukrárny byl cukrář Nicolas Stohrer, který svými cukrářskými zážitky vskutku šokoval versailleský dvůr.

Ochutnat zde musíte cannelé, minibábovku vylepšenou vanilkovým cukrem zkaramelizovaným v rumu. Také gurmáni ze sousedství pějí ódy na čokoládový dort Criollo a klasický citronový dort, kde sladké máslové pečivo doplňuje trpká štiplavá chuť citronů. Vnitřek cukrárny je třešničkou na dortu.

Antigua Pasteleria del Pozo v Madridu

Antigua Pasteleria del Pozo
Foto: Flickr, Juan Antonio Segal, https://www.flickr.com/photos/jafsegal/2392629266

Pokud nás v Madridu přepadne chuť na sladké, a to se nám stává téměř neustále, zamíříme do nejvyhlášenější cukrárny v okolí. Antigua Pasteleria del Pozo vám bezpochyby osladí i ten nejobyčejnější den. Již od roku 1810 uspokojuje sny nejvnímavějších požitkářů o tom, že začnou jemným dortem a o dvě desetiletí později vrcholným dezertem. Zpočátku se z tohoto místa linula vůně čerstvého chleba a později se k němu přidalo zákusky. Jakmile jednou vyzkoušíte jejich bartolillos de crema, kapsy plněné krémem, nebudete potřebovat nic jiného.

Maison Bertaux v Londýně

Zajímá vás výlet do Londýna? Ale nejezděte pouze po památkách, budete se nudit. Vydejte se do módní čtvrti Soho a nechte se pohostit v nejstarší londýnské cukrárně. Bez námahy si zde vytvoříte pouto k nádherným dortům, zákuskům a ovocným koláčům. Jak název napovídá, Maison Bertaux je francouzská cukrárna, která už od roku 1871 uspokojuje anglické chutě po francouzsku. Kromě sortimentu lahůdek zde navíc najdete i ukázky řemeslné zručnosti, které stojí za to si prohlédnout.

Zdroje info: kudyznudy.cz, zajimaevropa.cz

Náhledové foto: Pixabay