Domácí pizza Margherita bez příkras a přesně jako z italské pizzerie – takhle by měla vypadat

Domácí pizza Margherita: Pokud máte rádi italskou pizzu a chcete si ji dopřát i doma, máte několik možností. Buďto si ji objednáte v některé pizzerii a necháte si ji dovézt, což je ale finančně nákladnější a také se můžete trefit do času, kdy bude mít restaurace příliš mnoho objednávek a budete muset dlouho čekat. Může se také stát, že na pizzu dostanete chuť právě tehdy, když bude mít restaurace s rozvozem zavřeno. Nebo bydlíte natolik stranou, že k vám restaurace jídlo nedovážejí.

V takovém případě máte možnost si buď koupit mraženou pizzu a případně si ji vylepšit dalšími přidanými ingrediencemi nebo si můžete koupit hotové těsto na pizzu a dát na něj, co máte rádi.

Domácí pizza Margherita recept

Není ovšem nad to připravit si vlastní domácí těsto a na něj dát ty nejlepší suroviny. Jedině tak se totiž přiblížíte chutím a vůním daleké Itálie a kousek z ní budete mít i u vás doma.

Foto: Pixabay

Potřebné suroviny na domácí pizzu Margheritu

K přípravě Margherity budete potřebovat následující ingredience:

  • hladká mouka „dvounulka“ – 500 g
  • olej – 6 polévkových lžic
  • moučkový cukr – 1 čajová lžička
  • čerstvé kvasnice – ½ kostky
  • voda – 250 ml
  • sůl
  • lístky čerstvé bazalky
  • mozzarella (nejlépe buvolí)
  • loupaná rajčata v plechovce
  • olivový olej.

Postup přípravy

Pro začátek je třeba uvést, že množství pro přípravu těsta odpovídá přibližně šesti kulatým pizzám. Přebytečné těsto můžete zamrazit a použít později.

Do misky si dejte vlažnou vodu, rozdrobte do ní půl kostky droždí a přidejte cukr. Vše dobře rozmíchejte a nechejte vzejít kvásek. Zvlášť si připravte směs prosáté mouky, špetky soli a 6 lžic oleje. Kvásek by měl po 5 minutách vzejít a vy ho vmíchejte do mouky a zpracujte hladké těsto. Dejte ho v míse do tepla a nechejte ho kynout přibližně po dobu jedné hodiny. Poté z něj oddělte potřebné množství, které rozválejte.

Pro jednoduchost můžete použít plech s vyšším okrajem, protože pizza přece nemusí být povinně kulatá. Plech pomažte olivovým olejem a roztáhněte na něj těsto. Povrch pizzy potřete rozmačkanými loupanými rajčaty, do kterých jste vmíchali trochu cukru, soli a olivového oleje. Mozzarellu nakrájejte na plátky a rozložte je rovnoměrně po povrchu pizzy, který poté posypejte čerstvými lístky bazalky. Pizzu jemně pokapejte olivovým olejem a dejte ji péct do trouby předehřáté na 250 °C. Doba pečení je krátká, přibližně 7 až 8 minut, přičemž okraje pizzy by měly být dozlatova.

Zdroj: https://www.mycookingdiary.cz/recept/domaci-pizza-margherita/, https://www.vareni.cz/recepty/italska-pizza-margherita/, https://fresh.iprima.cz/pizza-margherita-0

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.