dosa masala

Dosa masala, arancini… Připomeňte si kulinářské hity Česka roku 2020

Ve své domovině jsou k dostání na každém rohu, u nás však abyste je pohledali. Přesně toto se dá říct o některých specialitách, které si v minulém roce konečně začaly razit cestu do špičkových restaurací i alternativněji zaměřených food blogů. Ověřte si, zda udržíte krok s nejnovějšími trendy. Znáte dosa masala, arancini nebo fermentovanou ovesnou kaši?

Slunná Sicílie v malé kuličce

Zaměřme se jako první na arancini. Tento pokrm je známý především milovníkům Středomoří. Na Sicílii jde o základ všech pouličních občerstvení. A co se pod tímto názvem vlastně skrývá? Masové ragú se sýrem (i bez něj), vytvarované do malých kuliček, obalené v trojobalu a dozlatova osmažené.

Jako fastfood je arancini velmi chutné, ale i výživné, navíc nestojí příliš moc. U nás bývá k dostání jen málokde, nezbude vám tedy, než se o něj pokusit doma.

Arancini – Sicílie

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Všechny chutě jižní Indie

Ano, přesně taková je dosa masala. Jde vlastně o placku z krátce fermentované rýžové mouky. Připravuje se pečením, a plní se bramborami a zeleninou. K její přípravě budete potřebovat železnou plotnu nebo litinový plát na sporák, ovšem rozhodně stojí za to, jako snídaně nebo svačina je nepřekonatelná.

A pokud si chcete připadat jako v Indii, servírujte k ní kokosové čatní nebo jemné zeleninové omáčky. Čas od času bývá k vidění také v některých indických restauracích.

Fermentovaná ovesná kaše – Skotsko

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mléčné kvašení jako hit zdravé výživy

O tom, jak skvělý start dne nám může zajistit ovesná kaše, jste určitě už slyšeli. Ovšem nemusíte se hned ráno stavět k plotně. Pokud vločky (jemně umleté) zalijete na noc vodou nebo mlékem, započnou prospěšné procesy kvašení. Ráno budou vločky nejenom krásně měkké, ale také doslova nabité prospěšnými enzymy. Kaši stačí jen dochutit a zkonzumovat. A odkud tahle specialita pochází? Velmi pravděpodobně ze Skotska.

Jak jste na tom vy? Stihli jste během letošního podivného roku tyto nejnovější kulinářské trendy zaregistrovat, nebo jde pro vás o naprosté novinky? A na kterou z nich máte největší chuť?

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *