Dovolená s ohledem na udržovatelnost – Jižní Tyrolsko

Tyrolsko 2

Dolomity jsou hory s desítkami kilometrů stoupání, treky a ferrat v létě. Lokalita, kde se Itálie setkává s Rakouskem, udělala během posledních dvaceti let skok směrem k udržovatelnosti a je to vidět na každém kroku. Mladí vinaři sem přinesli myšlenky na biodynamické pěstování vinné révy a ranče vytvářející lokální suroviny zásobují špičkové restaurace a méně působivé horské chaty.

Například domácí, jemně uzený pstruh z divočiny je doplněn lehkou zeleninovou zálivkou a ředkvičky mu dodávají správnou křupavost, která je ostatně jeho ochrannou známkou – dávají si práci s texturou jako s jeho chutí. Kamkoli se během několika dní v horách vydáte, zažijete stejný přístup – důvěryhodnost, ohled na detail a jednoduchou a efektivní estetiku.

Výlet do Jižního Tyrolska

Město na území Bolzana najdete nad aktivním Brennerským průsmykem, který slouží jako brána do Itálie. Díky nadmořské výšce 560 metrů nad hladinou oceánu nečekejte na jaře sníh, ale březen a duben přinášejí jarní teploty. Během dvaceti minut se však dostanete do lyžařských pásem Plose, které patří do oblasti Dolomiti Superski, nebo Gitschberg-Jochtal. Jižní Tyrolsko je známé svou diverzitou a na každém kroku se zde setkáte se směsicí italské a rakouské kultury.

Tyrolsko 1
Foto: Pixabay

Restaurace, která je provozována uvnitř vinařského hostince Haller, vede dvojice mladých šéfkuchařů – šéfkuchař Simon Pichler, který prošel kuchyněmi v Dánsku a Švýcarsku a Belgičan Levin Grüten. Denně se mění degustační menu, které se skládá ze severských jídel, ale základem zůstávají suroviny z okolních farem a od pěstitelů.

Lyžování pouze se zeleným skipasem

Pokud se chystáte do italských Alp během března, pravděpodobně máte v plánu nejen lyžování, ale i kulinářské zážitky. Závěr sezóny je zde pro lyžaře ideální – většina středisek končí blížila v dubnu a jarní lyžování má představuje několik výhod. Je zde jen pár jedinců a teploty, které neklesají hluboko pod nulu. Přemýšlíte, jaká bude kvalita sněhu? Nemusíte se bát, věnují se zde kvalitní přípravě sjezdovek a využívají pokročilé metody zasněžování.

Tyrolsko 3
Foto: Pixabay

Nejbližším pohořím je Plose, bezlesá planina s vrcholem ve výšce 2 446 m. V případě, že dáváte přednost volné jízdě, vydejte se jinam, sjezdovky jsou připraveny s ohledem na rekreační lyžaře. Plose je nejslunečnější zónou Eisacktalu, což je ideální pro slunečné a chladné zimní dny. Občas může být větrno, ale hosté se rádi rozehřejí v některé horských chat.

Alto Adige – plné vína

Alto Adige, italský název pro Jižní Tyrolsko, je nejsevernější vinařskou oblastí Itálie. Navzdory tomu, že vinná réva se zde pěstuje na zhruba 5 000 hektarech, patří kvalita zdejších vín k nejzajímavějším v oblasti. Nejoblíbenější původní odrůda je červený Lagrein. Vyrábí se z něj lehká vína s tóny švestek a třešní, která se dobře hodí ke klasickým pokrmům: zvěřinou, vařenému vepřovému masu nebo sýrům. Mezi nejrozšířenější bílé odrůdy patří Rulandské bílé, Gewürztraminer, Chardonnay a Sauvignon Blanc.

Zdroje info: kudyznudy.cz, cestujme.cz

Náhledové foto: Pixabay