Istanbul
23/01/2019
Kategorie: Novinky, Turecko

Istanbul, objevte bránu do Orientu

Istanbul je metropolí na hranici Asie a Evropy. Právě s touto polohou je spjata i její historie a význam v minulosti. I dnes je atraktivní pro turisty a určitě nejen pro milovníky historie. Město vás uchvátí atmosférou, místní kulturou i jídlem, které voní na každé ulici. Pojďme se na to společně podívat.

Hagia Sofia

Chrám, který dominuje celému Istanbulu. Jeho historie je pohnutá. Vznikl již za Byzantské říše asi v 6. století. Ve své době platil dlouho za největší křesťanský chrám na světě. Za zmínku určitě stojí na tu dobu úctyhodný architektonický systém sloupů a kleneb, které se samy starají o statiku celé mohutné stavby. V 15. století však Osmané Konstantinopol dobyly. Chrám ale tak obdivovali, že jej přestavělo. Chrám dostal k výzdobě 4 minarety a křesťanské symboly zaměnily za ty muslimské. Ze staronové stavby tak vznikla mešita. I tímto je stavba unikátní.

Mešita

Palác Topkapi

Hned vedle tohoto chrámu můžete nalézt palác Topkapi. Šlo o sídlo zdejších sultánů. Jde tedy o symbol rozkvětu Osmanské říše. Ve svých nejlepších létech v paláci přebývalo až 5 000 lidí. V paláci se nachází luxusní výzdoba. Mimo jiné můžete vidět klenotnici s pátým největším diamantem na světě – Lžičařovým. Součástí paláce je i harém, lázně a obdivuhodné zahrady.

Podívejte se i na druhou stranu průlivu

Bosporský průliv dělí město na evropskou a asijskou část. Za navštívení stojí i jeho druhá strana. Naleznete zde tradiční obchody, restaurace, bary i kavárny. Navíc je zde velmi rozmanitá populace. Mezi Turky zde můžete nalézt i Arménce, Řeky a podobně. Můžete se vydat na cestu plnou nákupů tradičních koření nebo okusit výbornou tureckou kávu. Za navštívení určitě stojí například cukrárna Sekerci Haci Bekir. Zde můžete ochutnat tradiční sladkost – lokkum. Hmota, která tvoří sladké kostky. Ty připomínají naše želé. Bývají plněné oříšky nebo datlemi. Naleznete zde ale také chalvu nebo turecký čaj. Ten je typický přípravou ve dvojité konvici. Čaj se nejprve napařuje přes vařící vodu, až pak se smíchá se zbytkem vody.

Ulice

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *