Jak uvařit špagety po boloňsku? Jednoduše, podle italského receptu

Jak uvařit špagety? Boloňské špagety nebo také špagety po boloňsku patří ke skutečným klenotům italské gastronomie. Přesto je však jen málokdo umí připravit správně. Vyplatí se proto vsadit na osvědčený recept.

Je třeba vsadit především na kvalitní ingredience. Pokud si tedy chcete skutečně dopřát gastronomický zážitek jako v Itálii, pak na nich rozhodně nešetřete.

Ingredience na špagety po boloňsku

  • 400 g mletého hovězího masa (nebo míchaného)
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 4 velké stonky řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml bílého vína
  • hovězí vývar dle potřeby
  • 1 plechovka loupaných krájených rajčat
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2-3 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • cukr na dochucení
  • špagety 500 g
  • parmazán na posypání

Foto: Pixabay

Připravte si Boloňské špagety správně

  1. Cibuli a ostatní zeleninu nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Na oleji osmažíme cibuli do světle žluta, krátce orestujeme česnek a přidáme mleté maso. Opékáme a oddělujeme od sebe větší hrudky.
  3. Přisypeme ostatní zeleninu a opět restujeme.
  4. Přidáme rajčatový protlak a opečeme jej.
  5. Přilijeme bílé víno a necháme zcela odpařit.
  6. Přidáme rajčata z plechovky a podlijeme mírně vývarem.
  7. Ještě okořeníme, ztlumíme var, a přiklopíme pokličkou.
  8. Za občasného promíchání a podlití vývarem pomalu dusíme asi 2-3 hodiny, až je maso měkké a zelenina se téměř rozpadne.
  9. Pak vmícháme hrášek a smetanu.
  10. Odstavíme a dochutíme.
  11. Špagety uvaříme podle návodu popsaného výše a vmícháme je do hotové omáčky.
  12. Servírujeme posypané parmazánem.

Buďme přesní: V Itálii vlastně tento recept neznají, k uvedené omáčce se totiž obvykle servírují tagliatelle či se používá na lasagne.

Zdroj:https://naitalskefarme.cz/jak-spravne-uvarit-testoviny/, https://brno.rozhlas.cz/rychle-testoviny-z-mikrovlnky-7584658, https://www.skrblik.cz/navod/jak-uvarit-spagety/, https://www.apetitonline.cz/apetit-tv/145-jak-spravne-varit-spagety.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.