Jaké jídlo ochutnat v Norsku?

Losos

Základem norské kuchyně jsou ryby, mořské plody, zvěřina, sýry, obložené chleby a brambory. Tradičně se většina produktů připravuje tak, aby vydržela co nejdelší dobu. Narazíte tu proto na spoustu fermentovaných výrobků, dále solených a sušených ryb, trvanlivých sýrů nebo uzenin. Co stojí za to ochutnat?

Ryby a mořské plody

Díky rybolovu jsou ryby nedílnou součástí norské kuchyně. Asi nejoblíbenější je losos, tresky, makrely, sardinky, ale i sladkovodní ryby. A ač si v minulosti na krevety nebo kraby moc nepotrpěli, dnes jsou mořské plody rovněž vyhledávané.

Rybí dobroty jsou skvělé, ovšem ne každému chutnají. Zejména turistům – pokud pojedete na první zájezd do Norskazájezd do Norska, tak si musíte trochu zvyknout na typicky norský způsob přípravy. Jestli jsou ale ryby a mořské plody váš šálek kávy, nesmíte si nechat ujít následující dobroty.

  • Losos – ať už na obloženém chlebu, v sendviči nebo v salátu, uzený losos je norská pochoutka, která se rozšířila do celého světa. Za ochutnání stojí i gravlax, losos marinovaný v soli, cukru, brandy a s koprem, který se podává v omáčkách nebo na chlebu.
  • Tørrfisk – sušené ryby. Ze sušených ryb se připravuje lutefisk, povařená sušená ryba, nejčastěji s bramborami.
  • Sursild – sleď naložená v octu nebo omáčce z rajčat, cibule nebo hořčice. Dobré k chlebu.
  • Rekesalat a sildesalat – garnátí a sleďový salát se zeleninou a majonézou.
  • Fiskekabaret – mořské plody, zelenina a vejce v aspiku.
  • Fiskesuppe – krémová rybí polévka se zeleninou a mlékem.
  • Rakfisk – obdoba nechvalně proslulého surströmming, fermentovaného sledě ze Švédska.

Mořské plodyMořské plody: Foto Pixabay

Maso a zvěřina

Z masa tu ochutnáte hlavně jehněčí, skopové, hovězí, ze zvěřiny potom soba, losa, zajíce, kachnu, koroptev či bělokura. Na masové pokrmy je tamní kuchyně bohatá od různých podob guláše až po populární masové kuličky. Jako příloha se podávají hlavně brambory nebo bramborové knedlíky, raspeball. Co si milovník masa nesmí nechat ujít?

  • Uzené a sušené maso – zejména skopová kýta patří mezi skutečné lahůdky. Ideální na dlouhé treky, když potřebujete něco, co se jen tak nezkazí.
  • Fårikål – jedno z nejoblíbenějších norských národních jídel. Skopové maso s kostí na pepři a se zelím s bramborem.
  • Pinnekjøtt – žebra z jehněte nebo skopového, buď se nakládají do soli, suší, nebo udí. Jako příloha bývají brambory nebo pyré z tuřínu. V některých regionech je to vánoční pokrm.
  • Smalahove – nasolená ovčí hlava, vaří se ve vodě nebo udí.
  • Kjøttboller– masové kuličky se smetanovou nebo hnědou omáčkou (sauce espagnole).
  • Lapskaus – hovězí guláš.
  • Reinsdyrstek – steak ze soba s moruškovým džemem nebo brusinkami.

Hovězí gulášHovězí guláš: Foto Pixabay

Obložené chleby a švédské stoly

Obložené chleby na tisíc způsobů jsou norskou pochoutkou. Jediným teplem dne bývá až večeře a k obědu se většinou jí právě obložené chleby. Klasikou jsou křupavé ploché chleby posypané semínky. Nejčastěji se tu peče z celozrnné mouky, ale i z žitné. K některým pokrmům se podává zase tradiční norský chléb, lefse, který vzhledem připomíná arabský chléb, ale dělá se z brambor.

Často narazíte na způsob servírování na švédském stole. Vybírá se ze studených i teplých pokrmů od obložených chlebů přes klobásy, maso, saláty atd. Obsloužíte se sami.

Sýry

Norové mají velice chutné sýry. Jestli patříte mezi jejich fanoušky, byla by škoda je nevyzkoušet.

  • Norvegia – podobný goudě.
  • Jarlsberg – populární i ve Velké Británii nebo USA, jemný, polotvrdý sýr z kravského mléka. Na pohled podobný ementálu.
  • Brunost – kozí sýr hnědé barvy, oblíbená přísada na sendviče, krekry a do omáček.
  • Gamalost – něco pro fajnšmekry, tento sýr má výraznou chuť a aroma. Je náročný na výrobu a dlouho zraje, proto ho mimo Norsko nikde neochutnáte.
  • Nøkkelost – kravský sýr se semínky a hřebíčkem.

JarlsbergSýr Jarlsberg: Foto Pixabay

Sladké a dezerty

V Norsku jsou oblíbené zákusky, palačinky, vafle, šlehačkové dorty nebo rýžové nákypy. Ač má tato země chladné klima, roste tu spousta ovoce. Pravou pochoutkou jsou plody ostružiníku moruška, norské brusinky či brusinky.

PalačinkyPalačinky: Foto Pixabay

Nápoje

  • Akvavit – destilát podobný vodce, obsahuje 40 % alkoholu.
  • Pivo – jediný alkohol, který koupíte v běžném supermarketu. Silnější nápoje se prodávají ve specializovaných obchodech. Mezi nejoblíbenější značky patří Ringnes a Mack.
  • Káva – Norové mají vysokou spotřebu kávy, v Evropě jednu z největších. Pijí ji černou bez cukru a mléka.
  • Čaj – nejčastěji černý, ale i ovocný.
  • Cider – populární nápoj ze zkvašeného moštu.

Netradiční,přesto populární pochoutky

tacos a pizza nepatří mezi tradiční norské pokrmy, mezi místními jde o velice oblíbená jídla, která jedí pravidelně. Kromě toho je na každém rohu k vidění fast food, tak jako téměř kdekoliv jinde na světě.

Zdroje info: autor, dovolenanorsko.cz

Losos: Náhledové foto Pixabay

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.