Japonská whisky – netradiční osvěžení na cestách

Skotsko ani Irsko nejsou jedinými zeměmi, které umí uvařit dobrou whisky. Dokáží to i tam, kde byste to zaručeně nečekali – v Japonsku. A co víc, japonská whisky je rok od roku stále žádanější. Může za to její vysoká kvalita i mnoha ocenění na světových soutěžích.

Japonská whisky

A kde se vlastně tento typicky evropský nápoj ve světě samurajů a sakur vzal? Traduje se, že první sud whisky přivezl do země už komodor Matthew Perry v roce 1854 jako dar samotnému Synu nebes. Tomu se ale tahle novota příliš nezamlouvala a pokud víme, nikdy ji neochutnal. O to zvědavější byli však jeho dvořané a především obchodníci. Zanedlouho byla evropská pálenka „jošu“ doporučována jako lék prakticky na cokoliv a lékárníci napříč japonským souostrovím se snažili o její různě zdařilé kopie.

Japonská whisky – od plagiátu až na Evropskou špičku

Velmi dlouho proto měla japonská whisky velmi špatnou pověst a žádný solidní sommeliér od ni nezavadil ani očkem. Přišla však první světová válka a sní i dvě významné japonské osobnosti ve světě whisky. Shinjiro Torii a Masataka Taketsuru. Jejich jména možná neznáte, ale japonskou whisky s názvem Nikka nebo Yamazaki už nejspíš ano. Právě tyto značky se totiž v poslední době derou na pomyslný vrchol alkoholových gurmánů. Jsou dobré, chutné, komplexní – a drahé.

Vyznejte se v pojmech

Blended malt je kategorie označující tzv. míchanou whisky. Ta se vyrábí smícháním několika různých druhů whisky z různých palíren. Kromě té klasické sladové tu často najdeme tzv. grain whisky, tedy whisky z jiné suroviny než ječmene. Většina blended whisky pro svůj vznik potřebuje 10-50 různých druhů alkoholu.

Proti blended whisky stojí single malt whisky. Ta se vyrábí pouze ze sladového ječmene a pouze v jedné jediné palírně. Tyto whisky bývají chuťově i aromaticky výraznější. U blended whisky sází její producenti spíše do maximálně harmonický chuťový zážitek a větší jemnost, kterou ocení především začínající milovníci destilátů.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *