Zdravá sladká pochoutka – křížaly z uskladněných jablek vyrobíte i teď. Alespoň se nic nezkazí

Zdravá sladká pochoutka – křížaly z uskladněných jablek vyrobíte i teď. Alespoň se nic nezkazí. Moje babička žila v chalupě a měla kamna na dřevo a uhlí. My jim říkali „pec“ a jejich součástí byla trouba. Žádná moderní s regulací teploty a světlem. Pamatuji si, jak babička seděla u „peca“, okrajovala jablka a dávala na plech, který potom dala do vyhřáté trouby. Dělala křížaly.

Dneska jsou křížaly, jinak také sušená jablka, nový hit ve zdravé výživě. Je to chutná, sladká a v podstatě nenáročná a podle jablek i levná pochoutka.

Jablka? A jaká jablka

Křížaly jsou, jak bylo řečeno, sušená jablka. Vhodnými jablky jsou ty, které se příliš nehodí na uskladnění. Potom můžete také použít ty již uskladněná, která by mohla vykazovat známky toho, že do jara prostě „nevydrží“.

Nejlevnější jablka budete mít z vlastního sadu či zahrádky, ale můžete použít jakákoliv, která nejsou moučná. Ovoce můžete také koupit, pokud si křížaly chcete „udělat sami“.

Foto: Pixabay

Jak vytvořit křížalu

Jablka musí být zralá. Jablka oškrábete a zbavíte jádřinců. Ať už použijete odstraňovač jádřinců, kterým vypíchnete střed jablka nebo jablko rozříznete a jádřinec odstraníte, má kterýkoliv z postupů vliv pouze na výsledný tvar pochutiny.

Pomocí odstraňovače jádřinců můžete potom jablka krájet na kroužky, pokud jablíčko rozříznete bude výsledným tvarem půlměsíc. Dejte pozor, aby tvary byly přibližně stejně silné. S tím vám může pomoci kráječ zvaný mandolína.

Aby vám jablíčka na vzduchu nezačala hnědnout, namočte je do lázně z kyseliny citrónové a vody. Stejně vám poslouží i citrón.

Sušení je a není věda

Máte nakrájená jablka, křížaly, a nyní nastává vlastní sušení. Ať už použijete jakoukoliv formu sušení, pamatujte, že se plátky jablíček nesmí překrývat, aby mohly volně a pravidelně uschnout.

Křížalky si můžete vyrobit jako naše babičky v troubě. Tu vám doporučuji hlídat, aby z křížal nebylo uhlí. Také použijte na plech pečící papír, je to vhodnější. Troubu nechte klidně otevřenou, zvláště pokud nelze hlídat teplotu.

Také můžete použít různé sušičky na ovoce a dle návodu si křížaly připravit. Ideální teplota pro sušení jablek a ovoce celkově je mezi 50 – 60 °C.

Skladování křížal

Nasušená jablíčka nebo jiné ovoce můžete skladovat moderně v uzavíratelné nádobě, kterou uložíte na suché a chladné místo.

Také lze použít plátěný pytlík. Moje babička používala papírový sáček.

Takto uložená sušená jablka vám dlouho vydrží. Tedy za předpokladu, že je mlsní strávníci neobjeví a nesní.

Bez receptu to nejde

Pokud vám přijdou takto sušená jablka jako „obyčejné“, můžete zkusit nakrájená jablka potřít před sušením javorovým sirupem a zlehka poprášit mletou skořicí.

Výsledkem budete překvapeni.

Jednou jsem vzala ty „obyčejné“ křížaly od babičky do školy, kde půlka ohrnovala nos, protože to neznala a druhá, protože to znala a bylo to „obyč“. Nakonec nezbyla ani jedna křížala a o ty poslední se svedly „boje“.

Z křížal upečete zdravé sušenky

Hledáte tip na zdravou dobrotu? Pak vás tyhle sušenky určitě osloví:

Ingredience:

  • 2 hrnky sušených jablek (bez přidaného cukru)

  • 1 hrnek ovesných vloček

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/2 hrnku másla nebo rostlinného oleje

  • 1/2 lžičky skořice

  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

  • Špetka soli

Nejprve namočte sušená jablka do teplé vody na asi 10-15 minut, aby změkla. Poté sušená jablka sceďte a rozmixujte na hladkou kaši v mixéru. Přeneste jablka do mísy a přidejte ovesné vločky, med, rozpuštěné máslo nebo olej, skořici, vanilkový extrakt a špetku soli. Směs důkladně promíchejte. Z této směsi tvarujte malé placičky a položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatě hnědé.

Zdroje: https://susenedobroty.cz/jak-na-domaci-krizaly-susena-jablka/, https://www.toprecepty.cz/clanky/3747-jak-skvele-nasusit-jablka-na-krizaly-pro-perfektni-vysledek-staci-dodrzet-techto-8-pravidel/, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-nasusit-krizaly-30000819.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.