Louhované pečivo – víte, že vzniklo vlastně omylem? Na svědomí ho má šetřílek

Má krásnou hnědou barvu, je nádherně křupavé a uvnitř skrývá jemnou nadýchanou střídku. Navíc ta zvláštní, nenapodobitelná, jakoby příjemně mýdelnatá chuť. Řeč je o louhovaném pečivu, které si pomalu razí cestu i do českých obchodů. U našich západních sousedů se s ním však potkáte na každém kroku, a to zejména v podobě preclíku. Bavorský nebo také švábský preclík ochutnal určitě každý, kdo tam zavítal. A pokud jste se zamýšleli nad originální chutí tohoto pečiva, vězte, že tajemství je právě v onom louhování.

Koupání v louhu

Louhované pečivo prý vzniklo náhodou, když pekařům spadl plech s pečivem do kádě s roztokem louhu připraveným na čištění. Zkusili pečivo přesto upéct a překvapil je vzhled i chuť. A měli štěstí, že žíravý louh neboli hydroxid sodný se pečením proměnil v jedlou sodu. A tak se dělá pečivo louhováním dodnes.

Z bezpečnostních důvodů (louh je silná žíravina) se pečivo připravované v domácnostech louhuje přímo v jedlé sodě rozpuštěné ve vodě. Protože výsledek není stejný, často se používá kompromis. Jedlá soda se nejprve peče. Pečivo namočené v roztoku z této upravené sody se již velmi blíží tomu koupanému v roztoku louhu.

Louhované pečivo – co si vlastně můžete koupit na tradičním jarmarku? Foto: Pixabay

Účinky louhování

A co se tedy děje s pečivem namočeným v louhové lázni? Jedná se o pečivo z klasického kynutého těsta s minimem nebo zcela bez tuku, takže stejné jako na obyčejné preclíky či bagety a podobně. Toto těsto má díky kynutí (fermentaci) kyselou reakci a smyslem louhování je změnit ji na povrchu na zásaditou. Tím se zvýší karamelizace a proto ta krásná hnědá barva a křupavost. Zároveň se namočením v horkém roztoku uzavřou póry, takže pečivo nijak výrazně v troubě nevyskočí. Zatímco na povrchu bude krásně křupavé, uvnitř zůstane jemná střídka bez velkých ok. Proto se louhuje až pečivo dokonale nakynuté. Křupavost ještě zvýší posypání hrubou solí.

Až se někde setkáte s louhovaným pečivem, nebojte se ho ochutnat. A dejte si ho třeba s hrubozrnnou hořčicí a pivem, jako v Bavorsku!

 

Zdroje: https://fresh.iprima.cz/recepty/prave-louhovane-bavorske-precliky, https://www.apetitonline.cz/jak-na/louhovane-pecivo-trocha-alchymie-pro-dokonalou-kurku-precliku-rohliku, https://www.vitalia.cz/clanky/tmave-pecivo-neni-vypecenejsi-ale-louhovane/

Louhované pečivo – co si vlastně můžete koupit na tradičním jarmarku? Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.