Milujete kaviár? Neutrácejte za drahou exotiku, místo toho zkuste ten z červené řepy

Milujete kaviár? Neutrácejte za drahou exotiku, místo toho zkuste ten z červené řepy. Řepa je všestranná kořenová zelenina, která se často používá do salátů nebo vydatných polévek typu boršč.

Ovšem vyzkoušet může i lahodný kaviár z červené řepy. Tato aromatická a pikantní pomazánka se určitě velmi rychle stane fantastickým doplňkem vašeho kulinářského repertoáru.

Kaviár z červené řepy – ingredience

  • 500 g červené řepy
  • 2 cibule
  • 1 papriku
  • 300 gramů čerstvých rajčat
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • Mletý černý
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list

Cibuli nejprve oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte 3 lžíce rostlinného oleje a cibuli na něm několik minut smažte, dokud nezesklovatí. Přidejte na kostičky nakrájenou papriku a poté i nastrouhanou řepu.

Rajčata nastrouhejte na stejném jemném struhadle a vzniklou rajčatovou kaši přidejte na pánev k ostatní zelenině. Směs dále vařte přikrytou na mírném ohni asi 15 minut. Po 15 minutách vše ochuťte solí, mletým černým pepřem podle chuti a jemně prolisovaným česnekem. Pro zvýraznění chuti přidejte bobkový list. Vše důkladně promíchejte a pokračujte v dušení dalších 5 minut nebo dokud směs nezhoustne a neodpaří se většina tekutiny.

Po dokonalém uvaření odstavte pánev z ohně a nechte kaviár z řepy vychladnout na pokojovou teplotu.

Foto: Pixabay

Jak servírovat kaviár z červené řepy

Váš domácí kaviár z červené řepy je nyní připraven k ochutnání. Podávejte ho jako pomazánku na chléb, jako polevu na krekry nebo jako přílohu k oblíbeným jídlům. A lze ho i uložit na zimu.

  • Sklenice a víčka sterilizujte vyvařením v horké vodě.
  • Naplňte sklenice vychladlým kaviárem z červené řepy, přičemž nahoře ponechte malou mezeru.
  • Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky. Klasicky zavařte.
  • Sklenice skladujte na chladném a tmavém místě. Správně konzervovaný kaviár z červené řepy vydrží několik měsíců.

Kaviár z červené řepy je vynikající kulinářský výtvor, který jedinečným způsobem spojuje zemitou sladkost červené řepy spolu s pikantní chutí cibule, papriky, rajčat a aromatického koření. Ať už si ho vychutnáte čerstvý, nebo se ho rozhodnete uchovat na zimu, tento pokrm je důkazem všestrannosti řepy v kuchyni. Až budete příště sklízet řepu, zkuste si připravit tento lahodný kaviár – rozhodně stojí za vyzkoušení a zaručeně bude chutnat všem!

 

Zdroj: https://stale.ru/cs/aspen/ikra-iz-svekly-bez-morkovi-svekolnaya-ikra-na-zimu/, https://ladyx.decorexpro.com/cs/recipes/ikra-iz-svekly/, https://cs.tomathouse.com/4/svekolnaya-ikra-iz-varenoj-svekly.html, https://che.knowwoow.com/raj%C4%8Data/2914-pe%C4%8Den%C3%BD-kavi%C3%A1r-z-%C4%8Derven%C3%A9-%C5%99epy-recept-chutn%C3%BD-jako-v.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.