Cestujeme za jídlem: Mexická Oaxaca a tortilla
Když si u nás zajdete do některého fastfoodu, nabídnou vám kornout z tortilly a v něm směs pro vegetariány či masovou pro milovníky masa. A samozřejmě nezbytnou plechovku kolového nápoje. Ačkoliv se tortilla tváří jako moderní pokrm, ve skutečnosti vznikla hodně let před naším letopočtem. Kde ji poprvé připravili a z jakých ingrediencí?
Cestovat se dá i kvůli jídlu
Jsou cestovatelé, kteří mají na cestování rádi poznávání jídel jiných krajů. S chutí se pouští do ochutnávky nejrůznějších dobrot. Díky všudypřítomné globalizaci se i do naší kuchyně dostávají pokrmy z jiných kultur. Kdo by neznal italské těstoviny či pizzu, kyperský sýr halloumi nebo sušenou španělskou šunku.
A samozřejmě i tortillu, kterou si můžete běžně koupit v supermarketu. Původně se jedná o typické mexické jídlo, jež spatřilo světlo světa už v době 500 let před naším letopočtem, a to v oblasti jihomexického státu Oaxaca. Právě zde byly objeveny archeologické vykopávky v podobě hliněných talířů pro přípravu tortill.
Základem tortilly je kukuřice
Pravá tortilla se připravuje z kukuřičné mouky. Dokonce v jedné z mayských knih zvané Popol Vuh (Kniha rad) se uvádí, že člověk pochází z kukuřice. Tak důležitá to byla plodina pro tehdejší obyvatele Mexika. A vlastně i pro současné, protože tato placka se podává prakticky ke každému mexickému jídlu.
Před příchodem Španělů se tortilla tvarovala pomocí čistých rukou a její vzhled měl do pravidelného kruhu hodně daleko. První jednoduché lisy na její výrobu se objevily až počátkem 20. století, když Evarardo Rodríguez a Luis Romero v roce 1904 společně vymysleli speciální zařízení z laminovaných válečků. Tortilly z něho ale vycházely ve čtvercovém tvaru, kvůli čemuž přístroj nebyl u zákazníků moc oblíbený.
Tortilla. Foto: Pixabay
Fausto Celorio a jeho stroj na tortilly
První stroj na tortilly sestrojil v roce 1947 podnikatel Fausto Celorio Mendoza, jenž si ho nechal patentovat a neustále svůj stroj zdokonaloval. Za svůj život patentoval na 150 vynálezů.
Tortilla se stala symbolem spíše obyčejných lidí, pocházejících z nižších socioekonomických tříd. Dnes ji ale jedí i ti s vyšším sociální statusem. Kromě kukuřice se využívá na její výrobu i pšenice.
Oaxaca
Oaxaca je jedním z 31 mexických států. Na jeho území se vystřídalo několik předkolumbovských kultur. Nejznámější byl Zapotékové. Ve státě se nacházejí zajímavé kulturní památky UNESCO – hlavní město Oaxaca de Juárez a archeologické lokality Monte Albán, Yagul, Mitla. V Monte Albán jsou k vidění velkolepé pozůstatky zapotéckého města – mohyly s vrcholovými plošinami, kamenné stély s nejstaršími hieroglyfy ve Střední Americe.
Zdroj: https://www.zenger.news/2020/12/27/la-historia-de-la-tortilla-un-emblema-mexicano/; https://emprendedor.com/fausto-celorio-el-emprendedor-que-creo-la-maquina-para-hacer-tortillas/
Náhledové foto: Pixabay
U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.