Mladé jehličí v kuchyni – kde ho natrhat a jak ho používat

Mladé jehličí v kuchyni: Také vás na jarní procházce zaujaly světlounce zelené výhonky na jinak tmavě zelených větvích jehličnanů? Tyto výhonky jsou nejen krásné, ale i zdravé, léčivé a chutné. Sirup se používá proti kašli, tinktura zase na bolavé klouby. Jídlům dodají nevšední chuť a vůni. Pokud chcete mladé jehličí vyzkoušet v kuchyni, nasbírejte si výhonky smrku, borovice či jedle na nějakém nefrekventovaném, čistém místě. A pak se inspirujte třeba našimi recepty.

Sirup z výhonků

Ingredience:

  • Smrkové nebo jiné výhonky
  • Cukr třtinový nebo bílý
  • Bio citrón

Postup:

  1. Výhonky opláchněte a nechte okapat. Připravte si přiměřeně velkou sklenici a vypařte ji. Citrón omyjte a nakrájejte na kolečka.
  2. Do sklenice natlačte vrstvu výhonků do výše 5 cm, pak zasypte vrstvou cukru asi 1 cm a na vrch rozložte pár koleček citrónu. Postup opakujte, končete cukrem.
  3. Sklenici pokryjte celofánem a zagumičkujte. Postavte ji na parapet s co nejdelším slunečním svitem a nechte louhovat 2 až 3 týdny, dokud se nevytvoří tmavá hustá šťáva.
  4. Sirup slijte do vydezinfikovaných lahviček a uložte v chladu, kde vydrží až rok.

Mladé jehličí v kuchyni – kde ho natrhat a jak ho používat Foto: Pixabay

Med z výhonků

Ingredience:

  • Jedlové výhonky 250 g
  • Smrkové výhonky 100 g
  • Voda 1250 ml
  • Cukr 1500 g

Postup:

  1. Výhonky operte, vložte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Vařte 10 minut, pak nechte vystydnout a přemístěte utěsněný hrnec do lednice, kde louhujte 3 dny.
  2. Tekutinu přeceďte, přiveďte k varu a přisypte cukr. Vařte asi 1,5 hodiny do zhoustnutí.
  3. Med přelijte do skleniček, víčko vylijte alkoholem, zatáhněte a obraťte skleničky dnem vzhůru. Po vychladnutí otočte a uložte do chladu a temna.

Marmeláda z rebarbory a smrkových výhonků

Ingredience:

  • Smrkové výhonky nasekané nadrobno 1 hrnek
  • Rebarbora na kostičky 2 hrnky
  • Třtinový cukr ½ hrnku (i více podle chuti)
  • Voda 1 hrnek

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do hrnce, přiveďte k varu a pak nechte mírně probublávat do zhoustnutí asi 2 hodiny. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila.
  2. Hotovou marmeládu přelijte do sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte v chladu nebo ještě pro jistotu zavařte.

Smrkový olej

  • Výhonky smrkové nebo jiné 2 hrnky
  • Olivový olej 4 hrnky

Postup:

  1. Olej zahřejte v hrnci na 60 °C, odstavte a vsypte oprané a okapané výhonky. V lednici louhujte 2 týdny.
  2. Poté olej přeceďte a přelijte do lahví. Používejte do salátů nebo na ochucení masa, třeba při grilování.

Limonáda z výhonků

Mladé výhonky vložte do sklenice, můžete je trochu podrtit. Přidejte kolečko citrónu a dolijte vodou. Nechte chvilku vylouhovat a vypijte.

Ochucená sůl

Sůl s jehličím ochutí parádně steaky i jiné jídlo. Výhonky nechte trochu proschnout a roztrhejte na jednotlivé jehličky. Ty buď vložte přímo do mlýnku se solí nebo sůl s jehličkami dejte do mixéru a promixujte najemno. Pak nechte proschnout a uzavřete.

 

Zdroje: https://www.recepty.cz/recept/sirup-ze-smrkovych-vyhonku-163391, https://www.recepty.cz/recept/med-z-mladeho-jehlici-19726, https://jezteslaskou.cz/2017/05/08/rebarborova-marmelada-se-smrkovymi-vyhonky/, https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/smrkovy-olej-do-kuchyne/, https://jezteslaskou.cz/2017/05/07/mlade-smrkove-vyhonky/

Mladé jehličí v kuchyni – kde ho natrhat a jak ho používat Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.