Na skok do Japonska – kuře teriyaki se sladkými shiitake

Nic není lepší, než speciality ze zemí, které jste navštívili a které si můžete bez obtíží připravit i sami doma z dostupných ingrediencí. Tentokrát pro vás máme skromné obědovou z Japonska. Chytí vás za srdce stejně jako nás?

Dnes se budou servírovat kuřecí kousky s teriyaki omáčkou a k nim poněkud netradičně připravená, ale o to chutnější a zdravější houba shiitake. Jako přílohu servírujte rýži případně listy salátu – jak kdo má rád.

Kuře teriyaki s medem a sezamem

Teriyaki – že už jste tohle slovo někde slyšeli? Jde vlastně o způsob vaření, během něhož se zpravidla grilované maso (původně rybí) potírá sojovou omáčkou a získá tak jedinečnou glazuru a lesk. Celému procesu lze pomoci také teriyaki omáčkou, která zkrátí takový způsob přípravy na minimum.

Ingredience:

  • teriyaki omáčka (cca 120g)
  • 1 lžíce medu
  • dvě kuřecí prsa
  • bílý sezam

Nakrájejte kuřecí prsa na menší kousky a vložte na pánev. Přidejte omáčku a lžíci medu. Maso lze také předem namočit v marinádě, ale není to nutné. Opékejte, dokud maso nebude hotové. Posypte bílými sezamovými semínky a podávejte.

Náš tip: Kousky kuřete mohou být navléknuty na špejle, při servírování to vypadá efektněji.

Houby shiitake nasladko

A co podávat jako přílohu? Navrhujeme netradičně upravené shiitake houbičky. Japonsku na ně můžete narazit třeba i v sushi barech.

Ingredience:

  • sušené houby shiitake 20 gramů
  • sójová omáčka 200ml
  • 200 g cukru
  • teplá voda 500ml

Sušené houby nasypte do hrnce a zalijte je teplou vodou. Nyní je přikryjte menší pokličkou tak, aby byly zcela ponořeny. Poklička musí mít menší průměr než hrnec! Alternativně lze použít třeba nerezovou misku. Houby nesmí plavat na hladině. Nechte hodinu odpočívat.

Poté pokličku vyjměte, přidejte do hrnce sójovou omáčku a cukr a vařte pod (tentokrát už dobře pasující) pokličkou na mírném ohni po dobu 1,5 hodiny. Jakmile získají shiitake temně hnědou barvu, jsou hotové. Podávejte je ke kuřeti teriyaki, k sushi nebo jiným japonským pokrmům. Jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé (podle některých průzkumů snižují i riziko vzniku rakoviny).

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.