Obláčkový chléb – trend ze sociálních sítí, který chce najednou kvůli jeho unikátním vlastnostem vyzkoušet úplně každý

Obláčkový chléb: Poetický název pro něco tak přízemního jako je chléb. Jenže tenhle druh chlebíku si své pojmenování zaslouží. Je opravdu tak lehký a nadýchaný jako obláček. Nutno ovšem podotknout, že na tento chléb si máslo a šunku nedáte, jedná se o sladký typ pečiva, kterému sluší spíše šlehačka a ovoce (pokud jej ihned po vytažení z trouby nesníte samotný, abyste se nemuseli dělit).

Spadl z oblak?

Ba ne, jeho původ je docela prostý. Někdo prostě vyzkoušel smíchat 3 jednoduché ingredience dohromady a zjistil, že během pečení získá vzhled i strukturu nadýchaného oblaku. Nazval jej tedy cloud bread (oblačný chléb). Povedený pokus pak sdílel na TikToku. Ostatní uživatelé jej zkusili také a přidali své vlastní verze, které se liší jak tvarem, tak barvou. A tak se díky TikToku šíří oblačný chléb po celém světě.

Proč je tak nadýchaný?

Obláčkový chléb se skládá pouze ze tří hlavních ingrediencí. Jsou to vaječné bílky, cukr a kukuřičný škrob. Našlehané bílky díky cukru a škrobu drží tvar a v troubě nabudou, takže připomínají oblak. Po rozlomení struktura vypadá jako nadýchaná pěna. Konzistence je velmi měkká a lehká, připomíná francouzský dort meringue.

Foto: Pixabay

Lehký, nízkokalorický a bezlepkový

Ano, toužíte-li po nízkokalorickém dezertu, který příliš nezatíží v horkých dnech váš žaludek a neohrozí vaši štíhlou linii, zkuste oblačný chléb. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, výsledek dokonalý. Hledáte-li bezlepkové pečivo, jste také doma. Díky kukuřičnému škrobu nahrazujícímu mouku v něm žádný lepek nenajdete. Už jste na něj dostali chuť? Tak jdeme péct.

Základní ingredience na oblačný chléb:

  • 3 bílky
  • 30 g bílého krupicového cukru
  • 10 g kukuřičného škrobu

Na ochucení a obarvení můžete přidat:

  • vanilku
  • kakao
  • matcha prášek
  • jahodový prášek (nebo puding místo škrobu)
  • jedlé barvivo

Příprava:

  1. Oddělte žloutky od bílků (buďte pečliví, v bílcích nesmí být ani kousíček žloutku, jinak je neušleháte). Žloutky odložte na jindy.
  2. Bílky ušlehejte ručně nebo v robotu na pevný sníh. Postupně přidávejte cukr, když jsou bílky pevné a sníh dělá špičky, zašlehejte škrob.
  3. Vmíchejte případné ochucovadlo nebo barvivo.
  4. Hmotu přeneste na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte do kulatého nebo oválného tvaru. Těstem také můžete naplnit formu na biskupský chlebíček.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 25 minut.
  6. Hotový chlebík můžete sníst jen tak, nebo jej dozdobit šlehačkou a ovocem.
  7. Chcete-li, aby na vás zbylo, upečte rovnou dva.

Tento báječný obláčkový chlebík se výborně hodí do piknikového košíku, na výlet nebo do školy jako lehká a přitom výživná svačinka. Ocení jej i diabetici jako lehký dezert, který se snadno začlení do jídelníčku. Tak pečte a nezapomeňte svůj chlebík sdílet na TikToku, třeba inspirujete někoho dalšího.

 

Zdroj: https://fresh.iprima.cz/oblackovy-chleb-je-trendem-tiktoku-kazdy-ho-chce-doma-upect-a-pak-cely-snist-353735, https://www.toprecepty.cz/clanky/2677-hitem-socialnich-siti-je-lehky-oblackovy-chleb-jak-jej-upect-bez-mouky-a-jen-ze-tri-surovin/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.