Vietnam
17/12/2018
Kategorie: Asie, Novinky

Ochutnejte Vietnam, chce to však odvahu!

Vietnam je zajímavá země. Mnoho turistů si jej každý rok, jako cíl své dovolené. Pokud již zavítáte do této exotické asijské země, určitě se nebojte ochutnat jejich tradiční kuchyni. Samozřejmě, chce to dávku odvahy, to by vás však nemělo odradit. Ani názvy a popisy jídel, které vám dnes představíme, mohou ve vás spíše vzbuzovat strach. Vězte však, že jde o nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Pečená krysa

Ano víme, co si teď myslíte, ale realita je taková, že ve Vietnamu jde opravdu o obyčejné jídlo, které Vietnamci normálně konzumují. Tradičním názvem Chuot rang muoi je sezónní recept, který se připravuje ve Vietnamu od května do září, a právě v tomto období jej zde můžete na každém rohu ochutnat. Například v deltě Mekongu se pak připravuje hlavně až v říjnu. Tento pokrm vznikl na venkově, a právě na venkově je nejlepší si tento pokrm dát. Už jenom z toho důvodu, že vesnické krysy, jsou určitě dobrou variantou. Živily se na polích, nikoli ve městě. Vietnamci vaří toto zvíře na mnoho způsobu. Můžete narazit na dušenou, grilovanou, smaženou nebo třeba kari krysu. Samotné maso krysy se pak dá přirovnat jako cosi mezi kuřecím a vepřovým masem.

Rolky z fermentovaného masa

Dalším pokrmem, kterým vám chceme vietnamskou kuchyni představit je nem chua. Jde o jakousi rolky, či chcete-li balíček nebo psaníčko z fermentovaného masa. Podle všeho je oblastí s nejlepšími závitky provincie Thanh Hoa, jižně od Hanoje. A o co vlastně jde? Jde o pokrm tradičně se prodávající na ulicích. Jde o fermentované maso, které je zabaleno do jakéhosi psaníčka. Právě úprava masa pak způsobuje kyselou chuť, které se však netřeba bát. Velmi často vám k masu dají Vietnamci ještě čerstvý česnek. Tento pokrm je také spojen s oslavami Nového roku.

Cikády s mravenčími vajíčky

No a posledním pokrmem je Ve sau rang la chanh an xoi trung kien. Co se pod tímto dlouhým názvem skrývá? Specialita provincie Vinh Long – cikády. Podávají se smažené nebo vařené s rýží. Pokrm se běžně servíruje hlavně v sezoně od května do června. Tedy poměrně krátkou dobu. Někdy také můžete narazit na mravenčí vajíčka v banánovém listu s cibulí. Na tuto specialitu narazíte v deltě Mekongu, pokud ji navštívíte kolem března. Sehnat se dá v bistrech, restauracích.

1 komentář
  1. liennguyenkim@gmail.com'

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *