Podivnosti ve světě pizzy aneb co si dát v Itálii nebo v USA

Oficiálně existují pouze tři druhy pizzy, byť si toto jídlo po celém světě dopřáváme i ve stovkách variant. Za svůj vznik a popularitu svědčí několika zvláštním náhodám a zdaleka nemusí být jen kulatá…

Začít článek stručnou historií nejstarších počátků pizzových specialit by nejspíš bylo na dlouhé lokte. Považujete-li za pizzu jakékoliv útlé chlebové pečivo obložené doplňky, pak byste si na ní pochutnali už v Persii okolo 5. a 6. století. Podobný slaný koláč měli i Římané (jeho zbytky se našly i v legendárních Pompejích). Jedna důležitá ingredience však této „pizze“ chyběla – rajčatový základ.

Pizza jako jídlo chudiny

Když se rajčata díky snahám Kryštofa Kolumba dostala do Evropy, nebyla považována za víc než za botanickou zajímavost. Vždyť jejich plody byly údajně jedovaté! Jako první se jejich kulinářských výhod rozhodli využít v Neapoli, i proto se dnes pizze s rajčatovou omáčkou říká jednoduše napoletana.

Jak vznikla pizza Margherita

Skuteční znalci dnes rozlišují pouze tři druhy té právě a nefalšované pizzy:

  • pizza Margherita
  • pizza marinara
  • pizza Margherita extra

A proč právě Margherita? Podle legendy jde o důsledek návštěvy italského královského páru v Neapoli okolo roku 1889. Umbert I. a Markéta Savojská měli údajně už dost tehdy populární francouzské kuchyně a nechali si připravit místní specialitu. Pizzař Raffaele Esposito jim připravil hned tři pečené koláče (do té doby opravdu jídlo chudiny), z nichž třetí naaranžoval do barev italské trikolóry. A právě ten nadchl údajně panovnici natolik, že je po ní pojmenována.

Mimochodem právě v Itálii se vcelku vyplatí sázet na starou osvědčenou klasiku. Na pizze totiž nejsou výjimkou například plátky brambor, s nimiž se neznalý kulinářský nadšenec jen těžko smiřuje.

Za pizzou až do USA

Nicméně za dnešní popularitu pizzy mohou restaurace italských imigrantů v USA koncem 19. století. Právě jim se podařilo pizzu zbavit nálepky etnického jídla a rozšířit ji do všech společenských kruhů. Dnes patří k nejoblíbenějším ingrediencím pro oblohu pikantní salám na oblíbené pizze pepperoni, což je kombinace, jež by pravým Italům rozhodně neprošlo přes ústa. Mimochodem věděli jste, že oblíbená chicagská pizza hranatého tvaru s tlustým těstem pochází původně ze Sicílie?

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.