Portugalská kuchyně: Na čem si pochutnat?

Portugalská gastronomie

Portugalská republika se řadí mezi krásné země mající stoprocentně co nabídnout. Nachází se v příhodné oblasti západní části Pyrenejského poloostrova. Jedná se o stát bohatý na historii i místa, jež stojí za to navštívit. Většinou se zde domluvíte i anglicky a platit můžete eurem. My se ale v následujících řádcích nebudeme věnovat různým lokalitám, které se vyplatí navštívit. Zaměříme se na pověstnou portugalskou kuchyni. Co tedy Portugalci milují a rádi si dopřejí na svém talíři?

Strava rolníků a rybářů

Portugalská kuchyně je typická svým rustikálním charakterem. Jinými slovy, jedná se o typickou stravu rolníků a rybářů živících se těmito tradičními řemesly. Z příloh se nejčastěji prosazují rýže a brambory. Typická je zdejší kuchyně také využití pálivých papriček. Chilli anebo habanero či jiné druhy se objevují v mnoha jídlech. Typické je mimo jiné také hojné využití olivového oleje v panenské podobě. Z tradičních druhů zeleniny a koření jmenujme koriandr, česnek, kapary, petrželku mnohé další. Z masa se prosazují všechny druhy mimo husího. Tohoto ptáka považují za okrasného, a tak jej na talíři nenajdeme.

A nápoje?

Portugalci si zamilovali i některé tradiční nápoje. Nejčastěji je asi uvidíte popíjet čaj a kávu. Z alkoholických nápojů se prosazují zejména víno, a to třeba v tradiční portské podobě. Známá je i tradiční portugalská pálenka Aguardente označovaná jako hořící voda. Zapomenout ale nemůžeme ani na polévky. Z těch nejznámějších jmenujme třeba Caldo Verde.

Zajděte si do restaurace!

Budete-li v Portugalsku, nezapomeňte navštívit tradiční zdejší restauraci. Dopřát si můžete mnohé zmiňované pokrmy, anebo i kosmopolitní jídla typu pizzy nebo čehokoli jiného. Jen byste v restauraci měli počítat s tím, že velkou porci spořádáte jen velmi těžko. Optimální je objednat si poloviční, která vás s největší pravděpodobností dokáže nasytit.

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.