Maso

První ugrilovaný steak, před jehož přípravou nezemřela kráva

Milujete maso a je vám líto zvířat, která si dáváte? Nebo spíše maso odmítáte s tím, že nebudete ubližovat žádnému živému tvoru? Tak jako tak se tyto spojitosti zdají být logické. Přitom je lze úspěšně vyvrátit. Dát si totiž lze i maso, které nebylo získáno zabitím zvířete. Jedná se o steak, který vypěstovali vědci prostřednictvím biotisku. Chutná skvěle a od klasického steaku byste ho rozeznali jen velmi těžko. Laboratorní maso, které pochází od izraelských vědců, by se mělo pěstovat i ve vesmíru.  

Steaky z inkubátoru

Zapomeňte na klasickou hovězí farmu. Tady se zvyšuje váha samotných plátků masa, nikoli zvířat.Vědci z izraelské společnosti Aleph Farms ve spolupráci s institutem Technion vyrobili biftek, který je sice chuťově relativně shodný s tím klasickým, nicméně vznikl jinak. Inkubátor je místem, jež nápadně připomíná 3D tiskárnu. Konkrétně jde o rib eye steak, tedy velmi oblíbenou část hovězího předního masa.

Grilované maso

Grilované maso: Foto Pixabay

Biotisk zvládne vyrobit jakékoli maso

Prostřednictvím této technologie bude podle jejich autorů možné vytisknout jakýkoli durh masa. Jeho prodej byl schválen v Singapuru a počítá se s rostoucí poptávkou po něm. Společnost Aleph Farms hodlá masovou náhražku vyrábět také pro budoucí kolonizátory Marsu či Měsíce.   

Krávy

Krávy: Foto Pixabay

Ušetříme přírodě

Umělé maso by mělo pomoct k záchraně přírody. Spotřeba klasického masa totiž kvůli zvyšujícímu se počtu obyvatel logicky roste. Mnohdy jde o růst raketový a farmy zkrátka nedokážou pokrýt takovouto extrémní poptávku. Samozřejmě dochází k odlesňován ploch a vytváření dalších pastvin.

Zdroje info: https://vedator.org/2019/10/biotisknute-maso-dorazilo-na-mezinarodni-vesmirnou-stanici/
https://phys.org/news/2019-10-artificial-meat-space-supermarket.html

Maso: Náhledové foto Pixabay

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.

3 komentáře

  1. František Mlejnek Odpovědět

    No, doufám, že se toho u nás nedožiju. Tak jemnocitný nejsem, abych přestal jíst maso a nahradil do zcela ještě méně zdravým jídlem moučným nebo zeleninou, kterou jím minimálně a pouze jako přílohu (samozřejmě tu, která se u nás pěstovala za našeho režimu).

  2. Aster Odpovědět

    A co takhle přemnožení divočáci – ty je třeba taky chránit? No a když už je nutný odstřel přemnožené zvěře (jakékoliv) nevidím důvod ji nesežrat! Nebo ji budeme pohřbívat? 😛
    Ovce spásají louky i tam, kde by údržba stála víc, než seno na zimu pro pár chovných zvířat – a co s tím zbytkem? Budeme mít dvacetileté ovčí seniory, které pak, až zemřou stářím, naházíme do kafilerky nebo do hromadného hrobu…
    Slepice se chovají kvůli snůšce vajec – a co s těmi, které už nenesou – pohřbít nebo sníst?
    Umělé maso – budou i umělá vejce, umělý tvaroh (hnusné umělé mléko už je) o zdravé zelenině ze supermarketu si můžeme nechat jen zdát…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *