Recept na nejlepší punč, který vám rozehřeje krev v žilách! Horký nápoj s nejdelší tradicí na světě

Máte rádi hřejivý punč a kupujete si ho v obchodě? Po vyzkoušení našeho receptu vám garantujeme, že příště regály s punčem minete bez povšimnutí!

Odkud se vzal v našich domácnostech punč?

Jeho název pochází z hindského výrazu pánč, což znamená pět. Původně se totiž zhotovoval pouze z pěti přísad, a to: z alkoholu, cukru, citrónu, vody či čaje a koření. Jeho vznik se datuje do počátku 17. století a připisuje se Indii. Do Evropy ho přivezli námořníci. Nicméně punč se stává oblíbeným nejen vánočním, ale i silvestrovským nápojem.

Mimochodem pravý punč se objevil až okolo roku 1655. Do nápoje se totiž poprvé začal přidávat jamajský rum.

Jak připravují punč ve světě?

V Koreji je tradiční sudžeonggwa ze sušeného kaki, skořice a zázvoru. Mexiko překvapí tzv. bláznivou vodou, což je velice sladký punč z fermentované cukrové třtiny, mezcalu nebo tequily. Vše se smíchá se slazeným nealko nápojem z ovoce, obilovin a vody. Feuerzangenbowle je zase punč z červeného vína a hořícího rumu, kterým se polévá „cukrový klobouk“. Mimochodem tuto plápolající atrakci znají návštěvníci vánočních trhů v Německu.

Vychutnejte si pravý domácí punč

Jeho příprava je velmi jednoduchá. Jste-li fajnšmekři, rozhodně se to vyplatí. V porovnání v s kupovaným punčem dojdete ke zjištění, že ten váš, domácí, je prostě nejlepší. Co k výrobě budete potřebovat?

Základní recept na domácí voňavý punč:

  • 5 ks bio pomerančů
  • 2 ks bio citronů
  • 500 ml bílého anebo červeného vína – podle toho, které máte raději
  • 150 ml rumu
  • 80–100 gramů cukru
  • 2 celé skořice
  • 6 hřebíčků
  • 2-3 kousky badyánu

Důležitá informace: punč se nesmí dlouhodobě vařit. Pouze ho zahřívejte.

Jdeme na to!

Vymačkejte do hrnce šťávu ze 4 pomerančů a 2 citronů. Přidejte cukr dle chuti a přiveďte k varu tak, abyste cukr rozpustili. Ihned zalijte vínem. Přidejte připravené koření a ke konci vlijte do hrnce rum. A přidejte na kolečka nakrájený poslední pátý pomeranč. Podávejte horké.

Vychytávky:

Kdo má raději silnější punč, přidá více rumu anebo zvolí brandy či gin.

Upřednostňujete nealko? Pak základem mohou být různé druhy džusů zředěné vodou či silný černý čaj.

Namísto cukru je možné přidat med. Případně pro hlídače kalorií například březový či kokosový cukr.

Do sklínky s punčem se hodí i rozinky nebo oříšky.

Zdroje:  novinky.cz, apetitonline.cz, wikipedie

Náhledové foto: pixabay

favicon

V Čechách je krásně, tak proč někdy nevyrazit za hranice všedních dnů...?