Sbírejte drahokamy podzimu. Vyzkoušejte šípkový čaj nebo džem – uvaří je i začátečník

Sbírejte drahokamy podzimu. Vyzkoušejte šípkový čaj nebo džem – uvaří je i začátečník . Plody šípkové, nebo také plané či psí růže, se nazývají šípky a na podzim zdobí okraje polních cest či lesů svou nádhernou oranžovou nebo červenou barvou. Jsou opravdu hojné, takže není tak těžké vybrat čistou lokalitu, kde si je můžete natrhat.

A věřte, že se to vyplatí. Šípky jsou nejen krásné, takže poslouží jako dekorace nebo náhrdelník pro vaši malou dcerku, ale jsou také nabité vitamíny a jinými zdraví prospěšnými látkami a v neposlední řadě jsou i lahodné. Jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K, flavonoidy, karotenoidy a další živiny. Kvůli své výživové hodnotě jsou často využívány pro výrobu různých produktů, jako jsou džemy, sirupy, čaje a výživné doplňky.

Jak na sběr šípků

Na sběr vyrazte náležitě vybaveni. Především rukavicemi, protože šípkové větvičky dovedou hodně popíchat. Šípky ukládejte do košíčku, v igelitové tašce by se vám mohly zapařit a tím znehodnotit. Zvolte také vhodné oblečení, šípky rostou většinou v neudržovaných porostech a mohli byste si domů přinést mimo šípků i nějakého toho cizopasníka. Na sběr si můžete přibalit i nůžky a plody z keře odstříhávat.

Jak sušit a uchovat šípky

Nebudete-li vařit džem, je třeba šípky hned po sběru sušit. Doma je přeberte, vyřaďte nahnilé nebo flekaté plody, operte je a zbavte stopek a „bubáků“. Sušit je můžete buď volně rozložené na sítu nebo tácu vyloženém papírem, či v sušičce nebo i opatrně v troubě. Tu nechte pootevřenou a sušte na 50-60 °C.

Pixabay

Foto: Pixabay

Suché šípky můžete podrtit nebo nechat celé a drtit až před použitím. Uložte je ve vzduchotěsné tmavé dóze do temna a chladu.

Čím prospívají šípky

Především jsou velkou zásobárnou vitamínu. Dále obsahují provitamín A a flavonoidy, které jsou důležité v prevenci proti skleróze. Také regulují činnost střev a podporují krvetvorbu. Obsahují i mnoho antioxidantů a minerálů, jako je železo, vápník nebo draslík a v neposlední řadě rutin, který zpevňuje žilní stěny.

Šípkový čaj zastudena

Nejšetrnější způsob, kterým nezničíte vitamíny, je vylouhovat šípky přes noc ve studené vodě.

Potřebujete:

  • 2 polévkové lžíce sušených nadrcených šípků
  • 500 ml vody

Postup:

  1. Šípky nechte přes noc vylouhovat a pak je přeceďte přes jemné plátýnko nebo přes cedník a ještě kávový filtr, abyste se zbavili všech chloupků, které drážní sliznice.
  2. Před pitím lze výluh ohřát asi na 60-70 °C, je ale výborný i vychlazený.
  3. Dochutit ho můžete třeba medem či citrónem.

Šípkový džem

Je jemný a má mírně pikantní, nakyslou chuť. Proto se hodí nejen na klasickou šípkovou omáčku, ale i do vánočního cukroví, či jen tak na chleba s máslem.

Potřebujete:

  • 1000 g šípků
  • 2000 ml vody
  • 300 g cukru
  • 20 g kyseliny citrónové

Postup:

  1. Šípky zbavené „bubáků“ a oprané rozvařte ve vodě.
  2. Směs důkladně rozmixujte a pak propasírujte před opravdu jemné sítko.
  3. Pyré vložte do čistého hrnce, přiveďte k varu a přidejte cukr a kyselinu.
  4. Mírně vařte, až má džem požadovanou konzistenci.
  5. Poté jím naplňte vysterilizované skleničky, které uzavřete a otočte dnem vzhůru.
  6. Vychladlý džem uložte do chladu a temna.

jak zpracovat šípky, jak zpracovat, šípky, šípek, recept

Zdroj: https://www.dumazahrada.cz/clanek/jake-sipky-muzeme-sbirat-a-jak-je-zpracovat.html, https://petrazahradnici.cz/jak-zpracovat-sipky/, https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-recepty/181658/5-skvelych-receptu-z-sipku-zvladnete-je-i-vy.html, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/sipky-recepty-na-dzemy-pastu-vino-liker-kompot-omacky-cukrovi.html, https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/bylinka-sipek-vitaminy-caj.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.