Sicílie
15/09/2018
Kategorie: Evropa, Novinky

Sicílie: Ostrov tří kontinentů

Sicílie je ostrovem mnoha podob.  Ne nadarmo se říká, že pokud chcete poznat Evropu, Afriku i Asii dohromady, měli byste jet právě sem, na největší ostrov Itálie a vychutnat si dovolenou na Sicílii.

Sicílie

Jak se na Sicílii dostanete?

Sicílii dělí od pevniny Messinská úžina a dopravit se na ostrov můžete několika způsoby. Třeba letadlem, na ostrově přistávají letadla v Palermu, Catanii nebo Trapani. Některé lety od nás jsou přímo, u jiných budete muset přestupovat.  Pokud máte rádi dobrodružství, vydejte se na Sicílii vlakem. Když pojedete z Prahy, budete sice několikrát přestupovat, ale zážitky budou určitě stát za to. Třetí možností je vydat se autem a z pevniny na ostrov pak trajektem z Neapole nebo z Janova.  Zajímavou kapitolou je i doprava po ostrově. Ostrov je protkán silnicemi a mnoho turistů, tak volí pro pohyb na ostrově zapůjčení si auta.  Akorát se budete muset obrnit trpělivostí, protože tady se na přepisy moc nehledí.

Sicílie

Tři moře

Ostrov omývají tři moře. Na jihozápadě je to Středozemní moře, na severu tyrhénské a Jónské na jihovýchodě.  Voda je zde opravdu slaná, protože do moří neústí skoro žádné řeky.  Pláže jsou většinou pokryty pískem nebo kamínky, ale narazíte tu i na skalnatější pobřeží.  Milovníci koupání určitě ocení pozvolný vstup do moře nebo místa k potápění.  Nesmíte si také nechat ujít výstup na Etnu.  Památek je tady taky spousta, takže pokud se budete nudit na pláži, můžete vyrazit objevovat zdejší historii. Určitě byste však neměli minout Palermo, zdejší katedrálu s hrobkami králů.

Sicílie

Sicilská kuchyně

V sicilské kuchyní se odráží historie ostrova. Proto nezapomeňte ochutnat zdejší speciality. Tradiční těstoviny se připravují třeba s rajčatovou šťávou, lilkem, šproty, ale i tvarohem.  Co se týká ryb, nejvíce se tady používá mečoun a z mas cokoliv od králíka až po telecí.  Ani sladká jídla tady nezůstávají pozadu. Určitě vyzkoušejte Cannoli, což je trubička z těsta, plněná čokoládou, ovocem a ricottou. Skvělé je také mandlové pečivo s citrónem nebo zmrzlina.  Zmrzlinu prý místní lidé jedí po celý rok a místo džemu si mažou na briošky. K sladkostem patří samozřejmě espresso a o obědovému menu pivo nebo víno, které se zde pěstuje po staletí. S tím, že nejznámějším vínem je sladké a kořeněné víno Marsala.

2 komentářů
  1. uborovicku@email.cz'

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *