Štědrovečerní menu v jižní části Evropy – mnohde klasické cukroví vůbec neznají. Víte, co je spanakopita, flan nebo turron?

Štědrovečerní pokrmy v jižních zemích bychom asi u nás za vánoční nepovažovali. Ale samozřejmě: doma jez co máš, jinde co ti dají. A tak se mnozí z nás vzdávají tradičního kapra a jedou slavit Vánoce na jih. Také to má něco do sebe, co říkáte?

Španělsko si libuje v maličkostech

Štědrovečerní večeře ve Španělsku začíná pozdě, obvykle kolem 10. hodiny, tak jako v jiné dny. Pokrmy se liší podle oblastí. Jako předkrm se podávají tapas, které obsahují různé sýry, uzeninu a zeleninu. Dále se na stole objeví speciální šunka, uzený losos či husí játra. Polévka bývá připravená z darů moře. Hlavním chodem jsou velmi často královské krevety a různé pečené ryby, někde i pečené jehněčí či krůtí maso nebo kuře plněné sušeným ovocem. Sladkostmi na závěr jsou sušenky s marcipánem a churroz, smažené kousky těsta obalované v cukru a skořici. Dále se podává karamelový pudink zvaný flan nebo turron z medu a mandlí.

Itálie vám cukroví nenabídne

Pokrm, který nechybí na vánočním stole v žádném koutě Itálie, se nazývá Panettone a je to tradiční sladký chléb. Jinak se pokrmy liší podle regionů. Často se podává sušená solená treska zvaná baccala. Ta se objevuje na více místech v trochu odlišné úpravě. Pro střední Itálii je typická polévka Marche ze slepičího vývaru a nudlí ze strouhanky a parmazánu. Oblíbené jsou také špagety, rovněž připravované podle oblastí s ančovičkami nebo mušlemi. Časté jsou i jiné ryby a mořské plody, někde i pečené jehněčí, kuře nebo klobásy. Na závěr jako sladká tečka přijde sušené ovoce a turecký med. Klasické cukroví Italové nepečou.

Foto: Pixabay

Řecko má opravdu pestré menu

Vánočnímu menu v Řecku dominuje maso a sladké cukroví. Maso se podává vepřové nebo skopové a k němu koláč se špenátem zvaný spanakopita. Další chod je známá baklava, tenoučké pláty těsta zapečené s oříšky a prolévané sladkým sirupem. Jako dezert se podává také vánoční sladký chléb se skořicí a pomerančem. Řekové milují cukroví, které je velmi sladké, ale výborné. Mezi tradiční patří medové bochánky nebo máslové sušenky s ořechy.

 

Zdroj: https://www.cestovinky.cz/clanek/adventni-vanocni-zvyky-v-evrope-zapekani-minci-do-dortu-nebo-pusa-pro-stesti, https://nesladkar.cz/blog-post/vanocni-tradice-napric-stredni-evropou/, https://www.zalando-lounge.cz/magazine/vanocni-tradice/#/, https://www.receptyprimanapadu.cz/interier/vanocni-zvyky-v-evrope/, https://www.eppi.cz/tipy-na-darek/podle-prilezitosti/vanoce/ve-svete, https://www.blesk.cz/clanek/cestovani/436734/jak-se-slavi-vanoce-v-evrope-v-britanii-byly-zakazane-ve-svedsku-pali-kozu.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.