Tradiční mallorská polévka s vepřovou panenkou a ryzci pravými

Cestování se lidé věnují i kvůli zážitkům, které si z cest odvážejí. Nejsou to jen vzpomínky na navštívená zajímavá místa či pamětihodnosti, ale také na místní jídlo. Být v cizí zemi a neochutnat zdejší tradiční pokrm by byla škoda. I na ostrově Mallorca mají tu svou klasiku. Mezi polévkami to vyhrává ta, která perfektně tonizuje tělo i duši, protože obsahuje potřebné živiny v podobě kvalitního masa a zeleniny a jako příloha se k ní podává tradiční mallorský selský chléb.

I doma si můžete uvařit typické jídlo z Mallorky

Když na svých cestách ochutnáte některé z jídel a to vám zachutná, možná i vy si ho chcete uvařit doma. U této mallorské polévky to není nic nemožného, protože se používají ingredience, jež jsou běžně dostupné i u nás. Až na selský chléb, který ale můžete nahradit některý z našich kváskových bochníků. Tak směle do vaření.

Co budete potřebovat na přípravu mallorské polévky

  • asi 250 g vepřové panenky
  • svazek jarní cibulky
  • 1 palička česneku
  • hrst zelené petrželky
  • 3 ks rajčata
  • 1 brambora
  • 1 zelená paprika
  • 100 g květáku
  • 100 g hlávkového zelí
  • čerstvé houby – nejlépe ryzec pravý
  • koření – mletá paprika, sůl
  • olivový olej

Foto: Pixabay

Postup přípravy

  • Uvařit tuto mallorskou polévku je i pro začátečníka snadné. Zabere vám to asi 45 minut.
  • Umyjete a nakrájíte zeleninu na menší kousky, bramboru na tenké plátky. Vepřovou panenku také opláchnete a nakrájíte na kousky.
  • Vezmete hlubší kastrol, nalijete do něho olivový olej, necháte rozpálit a vložíte nakrájené maso. Pak přidáte nasekanou cibulku, oloupaný a hrubě nakrájený česnek, zelenou papriku, rajče (netřeba loupat) a nakrájené houby.
  • Vše dobře promícháte a doplníte nakrájenými bramborami, nasekaným květákem a nastrouhaným zelím.
  • Ochutíte solí a mletou paprikou.
  • Necháte vařit do změknutí masa. Během vaření občas polévku promícháte.

Jakmile je všechno měkké, polévka je připravená k podávání. Nejlépe chutná horká. Na Mallorce k polévce dávají jako přílohu plátky suchého selského chleba, které jsou nakrájené velmi tence. S českým chlebem se vám něco takového asi nepodaří udělat. Ale jako přílohu ho můžete také dát.

Zdroj: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-legumbres-y-verduras/receta-tradicional-de-sopas-mallorquinas; https://cs.wikipedia.org/wiki/Mallorca

Náhledové foto: Pixabay

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.