Nedostavěný kostel sv. Ondřeje v jihočeském Kuklově má příjemnou atmosféru

V Chráněné krajinné oblasti Blanský les asi patnáct kilometrů od Českého Krumlova leží nevelká obec Brloh. Její součástí je osada Kuklov, vzdálená sotva čtyři kilometry. Dostanete se tam autem po silnici č. 143 nebo pěšky po naučné stezce Brložsko. Ten výlet určitě stojí za to, protože se na vlastní oči můžete podívat na klášter, nedostavěnou historickou památku ze 16. století, a navštívit i ruiny nedalekého hradu Kuglvajt. Určitě na vás dýchne příjemná atmosféra obce Kuklov, která je obklopena lesy.

Nedostavěný kostel svatého Ondřeje

O stavbu paulánského kláštera v Kuklově se zasloužil Petr IV. z Rožmberka. Tento český šlechtic má také na svém kontě budování rybníků v jižních Čechách. V jeho službách pracoval rybníkář Josef Štěpánek Netolický. Pro výstavbu kláštera ale povolal mnichy z řádu Františka z Pauly, tzv. paulány.

Ti začali v roce 1495 stavět klášter s jednolodním kostelem svatého Ondřeje v Kuklově. Klášter ani kostel ale nebyly nikdy dostavěny a v průběhu třicetileté války doposud vybudované stavby Švédové pobořili a mnichy pozabíjeli. Pověst říká, že v klášterním podzemí dosud bloudí duše zabitých mnichů. Klášter a kostel se pak staly levným zdrojem stavebního materiálu. Z něho jsou postavené i chaloupky, z nichž některé byly vestavěny přímo do ruin kláštera.

Jen tak pro zajímavost, exteriéry nedostavěného kostela svatého Ondřeje si vybral režisér František Vláčil pro natáčení svého filmu Údolí včel z roku 1967.

Pohled na obec Kuklov ze zříceniny hradu Kuglvajt. Foto autor: Čeneva; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kuklov_as_seen_from_Kuglvajt_01.jpg

Zřícenina hradu Kuglvajt

Nad osadou Kuklov asi čtyři sta metrů od nedostavěného kláštera stojí na skalnatém vrcholku kopce zřícenina hradu Kuglvajt ze 14. století. Do současnosti se z něho zachovalo málo – jen zbytky zdiva a příkop vylámaný ve skále, které je možné si prohlédnout, protože ruiny jsou volně přístupné.

Hrad Kuglvajt si nechal postavit významný představitel církve na dvoře císaře Karla IV. – člen cisterciáckého řádu a biskup Dětřich z Portic. Když zemřel, připadl jeho hrad královské komoře. Během sporů panské jednoty a krále Václava IV. hrad Kuglvajt dobylo vojsko Jindřicha z Rožmberka a nenechalo tu kámen na kameni. Hrad se proto stal neobyvatelným. Od roku 1395 je opuštěný.

Naučná stezka Brložskem

Z Brlohu se k nedostavěnému kostelu svatého Ondřeje můžete vydat po naučné stezce, která začíná a končí ve středu obce u autobusové zastávky. Dlouhá je osm kilometrů a návštěvníky seznámí s okolím Křemžského potoka, hradištěm U Ondřeje, Kuklovem a Stržíškem. Zastavení je na ní šestnáct.

Zdroj: https://www.naucne-stezky.cz/naucna-stezka-brlozsko/; https://www.jihoceskyvenkov.cz/vylety/cirkevni-pamatky/kuklov-hrad-a-klaster-0_103.html

Vnitřek kostela svatého Ondřeje v Kuklově. Náhledové foto autor: Čeneva; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kuklov,_Church_of_Saint_Andrew_interior_01.jpg

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.