Adventní trhy v Polsku – na čem si pochutnat

Zatímco v českých tradicích se většina z nás vyzná takříkajíc i o půlnoci, proniknout do specifických vánočních zvyků za hranicemi nebývá právě jednoduché. Přesvědčit se o tom můžete třeba na polských adventních trzích.

Obvykle doslova přetékají mnoha nejrůznějšími dobrotami. Ale které z nich jsou opravdu autentické a které si jen přivlastnily pozlátko polských Vánoc? Prozradíme vám, jak to doopravdy je.

Chcete něco na zahřátí? Pak určitě baršč

Nenechte se zmýlit názvem. V Polsku je baršč polévka, jejíž nezbytnou součástí je řepný kvas a řepný vývar. Na rozdíl od klasického boršče z Ukrajiny v něm nenajdeme maso ani smetanu. Vlastně jde o klasickou štědrovečerní polévku, jejíž místo u nás obvykle zaujímá ta rybí nebo hrachová. Ale k dostání bývá i ve stáncích. Mezi další typické vánoční polévky patří hřibová nebo dokonce sladká mandlová, v níž nechybí rozinky a rýže.

Speciality z ryb k Vánocům prostě patří

Zatímco u nás je tradičním štědrovečerním pokrmem kapr v trojobalu, v Polsku je to prostě ryba. A to na mnoho způsobů. Dopřát si tak můžete třeba kapra v aspiku, sledě ve smetanové omáčce, pečeného kapra s kysaným zelím (podávaným navíc s houbami a bramborami), lína ve vinné omáčce apod. Nezáleží na tom, zda je ryba sladkovodní či mořská, takže si vybere opravdu každý.

A čím to všechno zapít? To byste neuhodli

Každý milovník adventních trhů určitě dobře zná nápisy hlásající grzaniec (vyslovuje se gženijec). Jsou stejně hojné, jako u nás svařák. A vlastně s ním tenhle nápoj má ledacos společného – jde totiž o svařené pivo. Prodejce vám ho obvykle dochutí trochou skořice a hřebíčku, strčí do mikrovlnky a dozdobí plátkem citronu. Pivo má v zimě zkrátka zahřívat, tak jaképak s tím cavyky. Kupodivu chutná výsledek docela dobře, zvlášť je-li ještě doslazovaný medem nebo cukrem. Jen s pivem už má společného pramálo.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.

4 komentáře

  1. Alena Odpovědět

    Pití na adventních trzích v Polsku – nevyslovuje se to žádný Gženijec ale gřaněc. Když už chcete být chytří tak se to naučte nebo se zeptejte poláka. Alena

  2. Vladek Odpovědět

    „Grzaniec“ je svařené víno s ovocem (pomeranč nebo citrón s jablkem) zázvor, skořice a hřebíček. Oslazený medem, může být doplněný tvrdým alkoholem. „Grzane (gřane) piwo“ je svařené pivo s kořením (skořice, hřebíček a zázvor, vše v kuse) a oslazené medem ( bohužel je často med nahrazen cukrem). Osobně mi chutná víc než svařák. Hodně dobrá je i horká medovina, ale to známe i od nás.

  3. Miloš Odpovědět

    Co to psalo za experta???Pije se Wódka ,ten svařák je skomolenej,redaktor by dostal do dupe!!!Ať raději nepíše takové články…nikdy w Polsce nebyl…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *