Halda Ema a jedinečný výhled na Ostravu

Málokdo ví, že nejvyšší vrchol Ostravy není přírodního původu. Vznikla navážením hlušiny z nedalekých dolů, která je dodnes nechvalně známá tím, že od 60. let minulého století stále hoří. Naštěstí ji plameny stravují pouze zevnitř, takže výstup sem je možný, pokud se budete držet značených stezek.

Dnes ční její vrchol do výše 315 metrů nad mořem, ovšem bývala i vyšší. Původně šlo o 327 metrů navršené hlušiny, prohoření však její výšku postupně snížilo. Dnes jde o památkově chráněnou oblast s výskytem zajímavých zástupců flóry i fauny.

Vystoupejte na kopec, v jehož nitru teploty dosahují až 1500 °C!

Žádné podobné místo v ČR najdete a není tedy divu, že na haldu Emu stále proudí zástupy zvídavých turistů, ale i domácích obyvatel. Byla založena okolo roku 1920 a jde o jedinou haldu hlušiny kuželovitého typu na Ostravsku. Původně měla být po ukončení těžby v dolu Trojice zlikvidována, unikátní ekosystém, který v jejím okolí vznikl, tomu však zabránil.

Strmé svahy jsou porostlé náletovými dřevinami. Díky teplu od země se jim daří opravdu dobře a v zimě se nemusí potýkat ani se sněhem. Ani v těch největších mrazech se tu totiž žádný neudrží. Nejzajímavější je však jižní část haldy, která stále prohořívá. Unikají odtud obláčky oxidu siřičitého a dalších plynů, vznikají tu jedinečné nerosty (zejména jaspisy a porcelanity) a pokrývá ji teplomilná stepní flóra, jež se jinde v okolí téměř nevyskytuje.

Vydejte se nahoru po nové turistické stezce

Pokud si chcete na Emu vyšlápnout, stačí vyrazit od tramvajové zastávky na Černé louce, kde začíná nová turistická stezka. Projdete tak pěkný kus Ostravy (pokocháte se třeba i Slezskoostravským hradem) a cestou můžete potkat hned 12 informačních panelů. Trasa se jmenuje po zakladateli české turistiky Adolfu Podroužkovi. Na jejím konci vás pak čeká jedinečný výhled na Ostravu z opravdu pekelného místa.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *