Není kebab jako döner kebab: Vyznejte se už konečně v oblíbeném orientálním občerstvení

Původní kebab se připravuje v Turecku i arabských zemích z mletého jehněčího, hovězího nebo kuřecího masa. Válečky nabodnuté na špejli se opékají nad přímým ohněm nebo se grilují.

Döner kebab jsou kusy masa napíchané do tvaru válce na svislý rožeň, který se otáčí, tím se vrchní maso opéká. Při grilování se potírá kořeněnou marinádou a slabé ochucené plátky masa se postupně odkrajují. Vkládají se do pita chleba spolu se zeleninou a pikantní jogurtovou omáčkou.

Kde se vzal döner kebab

O původu této podoby kebabu panují spory. Některé prameny uvádějí, že döner kebab vymyslel některý z tureckých emigrantů v Německu, jiné, že byl vynalezen v Turecku, kde se kebab v různých podobách připravuje po staletí. Je ale pravda, že v Německu je obliba döner kebabu obrovská, patří mezi nejprodávanější rychlé občerstvení.

Pozor na kvalitu

I u nás provozovny s kebabem rostou jak houby po dešti. Často mívají otevřeno dlouho do noci a je to tak vítané rychlé občerstvení při návratu z večírku a podobně. Dejte však pozor na kvalitu podávaného masa. Někteří prodejci totiž nepoužívají čerstvé maso, ale polotovar, který obsahuje maso, vodu, koření a potravinářskou chemii, což poznáte na chuti.

Foto: Pixabay

Jak jej připravit doma

Kebab si můžete připravit i doma na pánvi, maso prostě nakrájíte na drobné kousíčky, namarinujete a zprudka opečete na pánvi. Výsledek vás mile překvapí a hlavně v létě je to rychlá a lehká večeře.

Domácí kuřecí kebab

Ingredience na kebab:

  • 600 g kuřecích prsou nebo vykostěných stehen
  • 1 lžíce kořenící směsi na kebab nebo gyros
  • 3 lžíce oleje (olivového nebo jiného)
  • sůl

Ingredience na jogurtový dip:

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 polévková lžíce nasekané máty
  • špetka sušeného chilli
  • sůl

Dále potřebujete:

  • 4 ks pita chleba
  • 4 velké hrsti ledového salátu na nudličky
  • 2 rajčata na tenké plátky
  • 1 červená cibule na tenké plátky

Postup:

  1. Maso nakrájejte na tenké nudličky, smíchejte ho s kořením a 2 lžícemi oleje a nechte v chladu marinovat několik hodin, klidně přes noc.
  2. Půl hodiny před vlastní přípravou vyndejte maso z lednice, aby se aklimatizovalo na pokojovou teplotu.
  3. Připravte dip smícháním všech ingrediencí a dejte do lednice.
  4. Pita chleba rozrojte na půl, abyste vytvořily kapsy. Opečte ho na suché pánvi nebo ogrilujte a v troubě udržujte v teple.
  5. Nakrájejte salát na nudličky, rajčata a cibuli na tenké plátky nebo drobné kostičky. Můžete použít i jinou zeleninu podle chuti.
  6. Na pánev dejte zbylou lžíci oleje, rozpalte a nudličky masa na něm zprudka opečte, aby zůstaly šťavnaté, ale dostatečně se propekly. Zhruba za 5 minut máte hotovo. Dosolte.
  7. Nyní vložte do chleba zeleninu, přidejte maso a navrtch přelijte dipem.
  8. Podávejte hned, ať je chleba křupavý a maso horké.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/neni-kebab-jako-doner-kebab-kde-se-vzal-jak-si-ho-pripravit-doma, https://www.apetitonline.cz/recept/kureci-kebab-z-panve

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.